stat
Impreza już się odbyła

XIII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego jak co roku oferuje miłośnikom dobrej kuchni i produktów lokalnych dostęp do żywności wysokiej jakości, bezpośrednio od jej wytwórców.

w każdą sobotę (do 29.06), g. 9:00 - 13:00

Gdańsk, Pętla Łostowice Świętokrzyska

w każdą sobotę (do 29.06), g. 9:00 - 13:00

Gdańsk, Piecki-Migowo skwer przy...
To wydarzenie, organizowane przez Urząd Marszałkowski, rozpocznie się o godz. 10:00 mszą świętą w intencji rolników i producentów żywności. Na placu przy katedrze oliwskiej będą czekać dziesiątki wystawców oferujących produkty pochodzące z całego Pomorza do godz. 17.00.

Panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich, dbając o zachowanie tradycji i obyczajów, przyrządzą np. plince kaszubskie, dziadowską zupę, szandar kociewski, smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim oraz słynne w regionie ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego. A do tego najróżniejsze przetwory w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące z ich gospodarstw.

Pomorskie to bogate zasoby naturalne takie jak lasy czy jeziora, a szczególnie jeziora Raduńskie tworzące Szwajcarię Kaszubską. To w tym rejonie jest odławiana i wędzona sielawa, nazywana przez Kaszubów morynką, morënką. Na stoiskach kiermaszu pojawią się też inne ryby słodkowodne jak i morskie: dorsz, makrela oraz popularny śledź, który dominuje w kuchni pomorskiej od setek lat jaki i w wersji nowoczesnej: koreczki śledziowe z ksylitolem wyprodukowane z naturalnych komponentów w gospodarstwie rybackim. Będą też tradycyjne rybne przysmaki prosto z rąk gospodyń wiejskich.

Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości produktów wytworzonych na bazie ziół i owoców i warzyw. Na stoiskach będzie można kupić: syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci, również te tradycyjne: miód Pszczółkowski lub miód leśny z Biernatki.

W ramach Święta przy Pałacu Opatów w godzinach 11.00-16.00 zostanie przeprowadzony Konkurs Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki. Konkurs zostanie przeprowadzony w kategoriach: potrawa i produkt.

Święto jest znakomitą okazją do poznania i spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 178 wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi czwarte miejsce w Polsce wśród 16 województw.