stat
Impreza już się odbyła

Zapraszamy na warsztaty kulinarne pod hasłem CIEPŁO/ZIMNO. Przygotujemy pachnące dymem dania z warzyw pieczone na żywym ogniu oraz dwa chłodniki i mrożony deser na gorące lato. Opowiemy o tym, jakie zalety ma kuchnia roślinna, jaka może być różnorodna i smaczna. Zachęcimy d eksperymentów
kulinarnych. Rozpalone ognisko pozwoli na pierwotne obcowanie z jedzeniem i uzyskanie wyjątkowego smaku nie do podrobienia. Porozmawiamy także o kuchni RAW i zaletach surowych produktów. Obiecujemy wspólne gotowanie i naukę zrobienia dań wegańskich z lokalnych i sezonowych produktów.

w każdą sobotę (od 30.11 do 07.12.2024), g. 12:00

Gdynia,
bilety 210 zł

w każdą sobotę (do 21.12), g. 11:30

Gdynia,
Wstęp wolny
Menu CIEPŁO/ZIMNO:
- pieczone ziemniaki i grillowane kukurydze w kolbach
- tortille z warzywami z ogniska
- chłodnik różowy wegański
- chłodnik zielony z dodatkiem świeżych ziół
- deser z mrożonych brzoskwiń
Czas trwania warsztatów: 3 godziny
Obowiązują zapisy - zgłoszenia poprzez maila: zapisy.etno@mng.gda.pl

Spotkanie otwarte po warsztatach jest dostępne dla wszystkich. Obiecujemy mikrodegustację potraw lub napoi.

Prowadzący:
Monika Kucia - dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Dziennikarka, stała autorka Kwartalnika Przekrój i portalu Culture.pl. Autorka publikacji Cuisine PL promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno- artystycznych, m.in. Stypa. Rytuał utraty w Państwowym Muzeum Etnograficznym (2016), Klątwa w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta (2019), All Inclusive (2019) na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei czy Polish Table: Mine, Yours, Ours w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku (201. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.

Daniel Jaroć - weganin z miłości, kucharz z zawodu, pasjonat dobrego i zdrowego jedzenia, na co dzień prowadzi wegańską restaurację Faloviec w Gdańsku. W czasie wolnym prowadzi małą niezależną wytwórnie płytową Hidden Beauty Records, zbiera winyle i kasety oraz organizuje koncerty. Organizator dziesiątek imprez o tematyce prozwierzęcej, ekologicznej i społecznej.

Informacja o biletach

Obowiązują zapisy.