Przepis na Zdrowie z korzeni to powrót do źródeł w trzech wymiarach. Podczas wydarzenia odkryjemy, jak dawniej kształtowały się smaki i tradycje, sięgając do historii i antropologii kuchni polskiej. Spojrzymy też na substancje pozyskiwane m.in. z korzeni, takie jak adaptogeny (w tym ashwagandha), które są obiecującą grupą substancji naturalnych, mogących wspomagać zdrowie fizyczne i psychiczne. Wreszcie, docenimy korzenie jako warzywa podstawę kuchni wegetariańskiej, pełnej smaku i wartości odżywczych. Spotkajcie się z nami 25 kwietnia od 18:30 w Experymencie!
Przepis na to nowy, wieczorny format, który składa się z dwóch wykładów przedzielonych pokazami lub warsztatami. W drugiej edycji do współpracy zaprosiliśmy
dr Magdalenę Tomaszewską-Bolałek z Uniwersytetu SWPS orientalistkę, specjalistkę od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc,
dr Annę Rychter z Dietetyki #NieNaŻarty, a także specjalistów od kuchni roślinnej z
Atelier Smaku Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka.Kliknij i sprawdź dostępność biletów na
experyment.gdynia.plwiek 18+
termin 25 kwietnia 2025 | godz. 18:30
Finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu Interaktywna wystawa FOOD 2030.