Wiosenna edycja Festiwalu odbywa się pod hasłem #BornToBeFoodie i potrwa do 17 kwietnia. Na Gości spragnionych odkrywania nowych smaków w topowych restauracjach czekają autorskie, trzydaniowe menu z prezentem od partnera w specjalnych, nawet do 50% niższych cenach, dostępnych tylko podczas wydarzenia. Kulinarne odkrycia można rezerwować na https://RestaurantWeek.pl/. Świętuj 10-lecie RestaurantWeek® i przekonaj się, że smakowanie życia zaczyna się na talerzu!
Polska gastronomia eksplodowała! W ciągu dekady (2014-2024) restauracje stały się czymś więcej niż tylko miejscem na szybki posiłek. Dziś to przestrzenie spotkań, kulinarnych odkryć i tworzenia trendów, które wznoszą polską scenę restauracyjną na światowy poziom. Liczba restauracji wzrosła w tym czasie o ponad 30%, wydatki na jedzenie poza domem podwoiły się, a Polacy pokochali odkrywanie nowych smaków, jak nigdy dotąd. W samym sercu tej rewolucji jest RestaurantWeek®, który od 10 lat zmienia zwykłe wyjścia do restauracji w wyjątkowe doświadczenia. Jak Polska stała się krajem foodies? Oto przepis na sukces ostatniej dekady!
Restauracje stałym elementem stylu życia PolakówW 2014 roku regularne wizyty w restauracjach były rzadkością - jedynie 10 proc. Polaków jadło na mieście co najmniej raz w miesiącu. Dziś ten odsetek przekracza 30 proc. Co więcej, przeciętny Polak odwiedza restaurację średnio 25 razy w roku, podczas gdy dekadę temu było to tylko 8-10 wizyt rocznie. Znacząco wzrosła też liczba osób, które wychodzą do restauracji co najmniej raz w tygodniu - z 5 do 18 proc.
ZAREZERWUJ STOLIK- Patrząc na ostatnie dziesięć lat, możemy śmiało powiedzieć, że restauracje już nie tylko nas karmią, ale także opowiadają historie, budują doświadczenia i wpisują się w nowoczesne podejście do jedzenia. Dziś wyjście do restauracji nie jest już jedynie elementem świętowania wyjątkowych okazji. Stało się naturalnym sposobem spędzania czasu i formą codziennej przyjemności. - mówi Paweł Światczyński, współtwórca festiwalu RestaurantWeek®. To zmiana, która pokazuje, że gastronomia przestała być postrzegana jako luksus, a zaczęła pełnić funkcję integralnej części stylu życia -
dodaje Marcin Wawrzeń, współtwórca festiwalu. Wzrost popularności jedzenia na mieście idzie w parze z rosnącymi wydatkami na gastronomię. W 2014 roku Polacy przeznaczali na restauracje i hotele około 2,7 proc. swoich całkowitych wydatków. Obecnie wartość ta przekroczyła 5 proc. Średnia wysokość rachunku w restauracji wzrosła zaś z 35-40 zł do powyżej 70 zł. Zmiana ta jest szczególnie widoczna wśród młodszych pokoleń - dekadę temu osoby w wieku 18-30 lat stanowiły zaledwie 20 proc. wszystkich klientów restauracji, natomiast obecnie to już ponad 40 proc.
Gdzie się wybra?W Festiwalu weźmie udział ponad 400 najlepszych restauracji z 13 największych aglomeracji w całej Polsce. Różnorodność kulinarną będzie można odkrywać w Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Bydgoszczy, na Śląsku, Warmii i Mazurach oraz we Wrocławiu. Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy m.in. białostockie Trzy Po Trzy w Kamienicy, Kurra i Regiment; bydgoskie 52 City Dinner, Gdańska 14, Lulu Bistro; krakowskie Novum Ristorante, Qrudo Food&Wine, La Forchetta na nowo; lubelskie Como, Bona, Holiday Inn; łódzkie Rebernia Ribs & Craft Beer, Hampton by Hilton Łódź City Center, Bagatela (Kolumna Park); poznańskie The Time, Zielona Weranda, Gusto; szczecińskie Bellevue, Restauracja Sowa,Jagiellonka; śląskie U Kelnerów (Katowice), Bistro Tickets (Pszczyna), 4 Pory Dnia (Tarnowskie Góry); warmińsko-mazurskie Lake Hill, Pałac Warlity, Sirocco; warszawskie Praski Butcher, Laba, Warszawski Sen by Mateusz Gessler; wrocławskie Giro Krakowska 182, Peruwiana, Gustaw; a także trójmiejskie Papieroovka Cider Garden (Gdańsk), Pelican (Sopot), Mudo (Sopot), Butchery&Wine (Gdynia), Canis (Gdańsk), Mezalians (Gdańsk), Vana (Gdańsk), Mono Kitchen (Gdańsk), Taverna Zante (Gdynia), Fisherman (Sopot) oraz wiele więcej.
W menu nie zabraknie inspiracji najnowszymi trendami, ani kulinarnych eksperymentów. Festiwalowe dania zaskakują różnorodnością - można w nich znaleźć zarówno klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu, jak i odważne, nieoczywiste połączenia składników. Sushi z pierogami, mięso z drukarki 3D, a może deser kawowy z czosnkiem? Każda propozycja jest na tyle intrygująca i apetyczna, że wybór jednego menu może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Dlatego warto wybrać się na Festiwal kilka razy!
Festiwalowe menu w cenach 50% niższych niż w regularnej karcieRestaurantWeek® to wyjątkowa okazja do odkrywania nowych miejsc i smaków
w cenach znacznie niższych niż regularne menu restauracyjne. Z okazji 10-lecia Festiwalu na Gości czeka trzydaniowe menu, wzbogacone o specjalnie przygotowany prezent od partnera lub jego bezalkoholową wersję, w cenie aż o połowę niższej niż w regularnej karcie. Dodatkowo można również skorzystać z rabatu i z kartą Visa zapłacić jeszcze do 40 zł mniej! Odkrywaj nowe smaki i dania przygotowane przez topowych Chefów, dziel się tymi smakowitymi chwilami z Bliskimi i świętuj 10-lecie RestaurantWeek® w towarzystwie restauracyjnych debiutów. Dołącz do ponad 2 milionów Foodies i stań się częścią tej kulturalno-kulinarnej historii!
Relacja z poprzedniej edycji wydarzenia
-
16 października 2024
(72 opinie)
Rezerwacje trwają na
https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® przewidziana jest na 90 minut. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym Foodie, czy dopiero zaczynasz odkrywać - jedno kliknięcie dzieli Cię od wspaniałych kulinarnych doznań. Tyle wystarczy, jesteś Born to Be Foodie!
Wejdź w tryb śniadaniowy! Odkryj poranki w nowym, wiosennym wydaniu! BreakfastWeek przełącza Cię na tryb śniadaniowy i pozwala czerpać z niego same dobre doświadczenia. To sposób na wiele śniadaniowych odkry
, które pozwolą Ci wyjść z porannej rutyny. Zaproś bliską osobę lub zagrajcie się ze Znajomymi i razem odkrywajcie śniadaniowe perełki w Waszym mieście. Rezerwuj popisowe śniadanie z kawą na roślinnym w festiwalowej cenie 35 zł (+ opłata rezerwacyjna do 5 zł/Gość; min. rezerwacja 2 Gości). Odbierz 10 zł rabatu Visa! Spiesz się, liczba rabatów jest limitowana! Rezerwacje na BreakfastWeek ruszają 18 lutego.
Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z RestaurantWeek®: należy wybrać jedno
z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każdą z topowych restauracji i śniadaniowni. W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro.
Przełącz się na tryb śniadaniowy i zacznij dzień od popisowych dań. Rezerwacje trwają na stronie
https://BreakfastWeek.pl. Festiwalowe śniadania zjesz w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, Szczecinie oraz we Wrocławiu i na Śląsku. Breakfast Week, tak jak RestaurantWeek®, potrwa od 4 marca do 17 kwietnia.
Zaproś i zyskaj!Chcesz jeszcze bardziej dzielić #FoodieMoments z Bliskimi? Już dziś zaproś Przyjaciół do pobrania aplikacji RestaurantClub i idźcie z rabatem na największy Festiwal kulinarny w Polsce. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji, otrzymasz rabat nawet do 60 zł na Twoje cztery kolejne rezerwacje (po 15 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek®, BreakfastWeek i Chef's Menu.
Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!Termin Festiwalu: 4 marca - 17 kwietnia
O RestaurantWeek®: Już od 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 (+ opłata rezerwacyjna 7,98 zł, min. rezerwacja 2 Gości + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki debiutów, tysiące chwil radości przy stole - to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i świętuj 10 lat kulinarnych eksploracji w topowych miejscach w Polsce!