stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny - Gdańsk Opinie (23)

12-13 kwietnia br. odbędzie się już VI edycja. Jak co roku adresatami tej akcji są gdańszczanie oraz przebywający w mieście turyści.

kwi 28

niedziela, g. 9:30

Przywidz, Parking przy ul. Spacerowej

27 kwietnia - 5 maja 2024, g. 10:00 - 18:00

Formuła całego "Weekendu" jest otwarta, w związku z czym, zapraszamy do udziału wszystkich gdańskich restauratorów, hotelarzy, miejskie instytucje kulturalne i sportowe, którzy w trakcie trwania akcji zadeklarują obniżenie cen wybranych usług lub produktów o 50%.

Warto podkreślić, że poprzednie edycje cieszyły się dużą popularnością wśród mieszkańców Gdańska i turystów. Ponadto akcji zawsze towarzyszy duży rozgłos medialny, co dodatkowo pozytywnie wpływa na wizerunek partnerów "Weekendu za pół ceny".

Nowością tegorocznej akcji jest włączenie do niej miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego, stąd też tegoroczne hasło zmieniło brzmienie na "Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny". I w tym roku adresatami tej akcji będą mieszkańcy poszczególnych miast oraz turyści.

Harmonogram miast, które zgłosiły akces do akcji oraz daty weekendów:

29-30.03. - Malbork, Nowy Dwór Gdański, Sopot

5-6.04. - Gniewino, Łeba, Pruszcz Gdański

12-13.04. - Gdańsk, Gniew, Tczew


Lokale gastronomiczne, które biorą udział w akcji

PROGRAM GDAŃSK - DŁUGI TARG

Dzień I
12 kwietnia (sobota)
Czas trwania 11:00-19:00


- Konkurs kulinarny dla zawodowych szefów kuchni, który poprowadzi Wojciech Harapkiewicz oraz Michał Turek

- Pokaz carvingu, czyli dekorowania i rzeźbienia w owocach i warzywach

- Kącik ziołowy dla dzieci - warsztaty ziołowe dla dzieci poprowadzi właścicielka "Ogrodnictwa lawenda" pani Zofia Zienkiewicz. Podczas warsztatów dzieci będą miały okazję udekorować desery kwiatami lawendowymi oraz spróbować swoich sił w rozpoznaniu ziół po zapachu i smaku.

- Konkurs dla publiczności na najszybszego "sprawiacza ryb"

W trakcie pokazów kulinarnych wystąpi teatr uliczny "Piwowar".

Dzień II
13 kwietnia (niedziela)
Czas trwania: 11:00-18:30


- Pokaz kulinarny Barbary Ritz - zwyciężczyni I edycji programu kulinarnego MasterChef.

- Gotowanie z blogerami pt. "Sezonowość w kuchni oraz regionalność produktów". Swój udział zapowiedzieli:
1. Alicja Drzewiecka blog www.wielkiapetyt.com
2. Aleksandra Burczyk-Wacławiak blog: www.stolikwkropki.pl
3. Katarzyna Pytner blog: www.kwiatpomaranczy.org
4. Sławek Walkowski blog: www.12krzesel.com
5. Maja Bryning-Mazgaj blog: wszystkocokocham.com.pl/

- Wspólne gotowanie potraw regionalnych wraz z włodarzami miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego.

- Słodki show w wykonaniu Cukierni Tomasza Dekera

- Pokaz nowoczesnej kuchni - ryby i owoce morza, który poprowadzi Wojciech Harapkiewicz

- Pokaz przygotowania cukierków - Firma Ciciu

- Polska Gastronomia - pokaz potraw starogdańskich

W trakcie pokazów kulinarnych wystąpi teatr uliczny "Muzykanci".

Mamy zatem nadzieję, że również w tym roku dołączą Państwo do naszego przedsięwzięcia.

Rekrutacja partnerów trwa do 7 marca.

Aby potwierdzić uczestnictwo w akcji należy wypełnić i podpisać "Deklarację uczestnictwa". Następnie należy ją dostarczyć przez:
- osobiście do sekretariatu Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta ("Wozownia", ul. Wały Jagiellońskie 1)
- lub przesłać faxem na nr: 58 323 71 20
- lub wysłać skan na adres e-mail: hanna.wyszynska@gdansk.gda.pl

REGULAMIN
DEKLARACJA



II Konkurs dla zawodowych szefów kuchni- zgłoś się już dziś!

Jesteś zawodowym szefem kuchni i chcesz spróbować swoich sił w konkursie z formułą Black Box?
Zgłoś się do II konkursu dla zawodowych szefów kuchni, który odbędzie sie podczas "Wielkiego Show Kulinarnego"!

Rywalizację poprowadzi WOJCIECH HARAPKIEWICZ

Miejsce: Długi Targ, Gdańsk
Termin: 12 kwietnia 2014

Kto może się zgłosić?

W konkursie mogą uczestniczyć zawodowi kucharze z obiektów gastronomicznych działających na terenie Gdańska oraz miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitarnego, które zadeklarowały udział w tegorocznej akcji "Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny".

Zasady rywalizacji:

Format konkursu: BLACK BOX.

W rywalizacji uczestniczą dwuosobowe bądź jednoosobowe ekipy. Każda z nich ma 60 min. na przygotowanie 6 dań - dwa dania trafiają do jury, jedno danie do prezentacji, reszta dań do poczęstunku dla publiczności. Doliczone zostanie także 15 min. na przygotowanie stanowiska pracy.

Jak się zgłosić:

Zgłoszenia prosimy przesyłać do 7 kwietnia na adres e- mail: wojciechharapkiewicz@wp.pl
Tel. komórkowy: 607-607-155

W zgłoszeniu należy podać:

Imię i nazwisko
Nazwę obiektu gastronomicznego, w którym pracuje uczestnik
Miasto

W temacie e-mail prosimy wpisać: Zgłoszenie na Konkurs Kulinarny

Na zwycięzców czekają atrakcyjne upominki!

Przeczytaj także