12 lipca w Mercure Stare Miasto w Gdańsku Orbis S.A. organizuje wyjątkowe spotkanie degustacyjne dla pasjonatów wina, podczas którego zostaną wybrane karty win dla trzech sieci hoteli: Mercure, Novotel oraz ibis. W czasie spotkania swoimi opiniami na temat serwowanych trunków będą mogli podzielić się eksperci, pracownicy hotelu, a także dostawcy i producenci win oraz mieszkańcy Trójmiasta.
Wydarzenie jest biletowane, a liczba miejsc ograniczona.
- Wine Selection 2018 to wyjątkowe wydarzenie, dzięki któremu koneserzy wina będą mieli unikalną okazję skosztowania ponad 300 win z całego świata. Grupa Hotelowa Orbis i jej partner strategiczny AccorHotels jednego dnia wybierają niezwykłe wina dla trzech różnych marek hotelowych ze swojego portfolio. W tym roku po raz pierwszy realny wpływ na kształt karty win w kilkudziesięciu hotelach w całej Polsce będą mieli także mieszkańcy Trójmiasta - mówi Paweł Anders, Winestone Project Director.
Nowe karty win na cały rok
Podczas spotkania Wine Selection 2018 zostaną wybrane wina do kart do restauracji: Winestone (Mercure), NOVO Square (Novotel) oraz I-Burger (ibis family). Nowe karty win, które będą obowiązywały od listopada 2018 roku aż do kolejnego Wine Selection, które odbędzie się w przyszłym roku, tym razem w Warszawie. Dla restauracji Winestone wytypowane zostaną 24 wina, dla sieci Novotel 6 win, zaś dla rodziny ibis 4 wina. 300 win do degustacji!
Zaproszeni goście będą mieli przyjemność degustacji ponad 300 win europejskich (z Francji, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Niemiec a także Polski) oraz z Nowego Świata (z Chile, Argentyny, Kalifornii, RPA, Australii oraz Nowej Zelandii). Gospodarzem testingu będzie Adam Uradziński, Manager Restauracji Winestone, który będzie omawiał techniki degustacji a Z-ca Szefa Kuchni Tomasz Latos przygotuje specjalnie na tę okazję letnie przekąski - lokalne sery, wędliny i ryby, które
podkreślą smak win.
Spotkanie odbędzie się w Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, w którym mieści się restauracja Winestone. Sam koncept Winestone jest nowatorskim pomysłem restauracyjnym opracowanym przez Orbis w hotelach w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Już 16 takich lokali działa w hotelach Mercure i Novotel w tej części Europy. Koncepcja Winestone oparta jest na dwóch elementach: kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów oraz dań podawanych na "les planches" - kamiennych deskach (stone) rodem z francuskich restauracji. Degustację win wzbogacą serwowane dania, które można znaleźć w każdym Winestone takie jak: świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek czy wyśmienita oliwa z oliwek z Hiszpanii oraz przyprawa domowa Dukkah.
Transparentny wybórGrupie Hotelowej Orbis oraz Accor Hotels szczególnie zależy na transparentności procesu wyłaniania win. Z tego powodu do degustacji zapraszane jest szerokie grono gości, którzy dokonają jej na zasadach tzw. ślepego testu smaku (blind taste test). Etykiety wszystkich butelek zostaną zakryte, butelki ponumerowane a testujący goście otrzymają formularze do oceny win od 1 do 10. Wszystkie wina z notą równą lub wyższą niż 8 przejdą do finału, podczas którego zostanie wyselekcjonowana lista win do kart. Uczestnicy spotkania będą typowali swoich faworytów przy 10-osobowych stołach. Nad każdym z nich pieczę będzie sprawował sommelier (pracownik Orbis S.A.) z certyfikatem I lub II stopnia WSET (Wine Spirit Education Trust). Wina będą serwowane kolejno szczepami.
- Dzięki Wine Selection mieszkańcy Trójmiasta będą mieli niecodzienną możliwość wejścia w sommelierski świat i zadecydowania o kształcie kart win hoteli Orbis w Polsce. Zapraszamy do wzięcia udziału w największej tego lata degustacji win z całego świata - zachęca Paweł Anders, Winestone Project Director.