stat

Słodkie i nie tak słodkie

Tokaj, region na Węgrzech, od wieków najlepiej znany ze swoich słodkich, bursztynowych win, zdobywa nową renomę dzięki wyjątkowym wytrawnym winom białym, produkowanym z tej samej odmiany winogron Furmint, która wykorzystywana jest do produkcji najszlachetniejszych win deserowych aszú o zawartości sześciu puttonyos.

Nowe, cieszące się uznaniem na całym świecie, wytrawne Furminty mają złożony smak z wyraźnymi nutami miodu, dzikich kwiatów i moreli, oraz jedynie 2-3 gramy cukru resztkowego na litr w porównaniu z ponad 100 gramami w winach deserowych Tokaj.

Dowiedz się więcej od Laszlo i Marianny Pelle, pionierów wytrawnych Furmintów, którzy przylecą specjalnie na tę degustację, aby zaprezentować swoje najlepsze słodkie i wytrawne Furminty oraz opowiedzieć o tym, jak zmieniła się i rozwinęła produkcja wina na Węgrzech od zakończenia ery komunizmu.

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    200 zł
Dla osób, które zarezerwują pobyt na dwie noce lub więcej, udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Dla pozostałych osób, koszt wynosi 200 zł od osoby.
paź 3-4

czwartek - piątek, g. 19.00

bilety 120 zł
ulgowy 120 zł
przedsprzedaż 120 zł
paź 26

sobota, g. 16:00

Kartuzy,
bilety 200 zł