26 maja 2013 na sopockim Molo odbędzie się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia z udziałem wielu znakomitych kucharzy z całej Polski "Sopot od kuchni" - Slow Food Festival.
Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem pomorskim i morzem Bałtyckim. Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się m/in
sławy kulinarne, artyści, celebryci, prezydent miasta Sopot, Marszałek Województwa Pomorskiego, młodzi zdolni pasjonaci gotowania. Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.
Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe około dwudziestu szefów kuchni z najciekawszych restauracji, które wyraziły chęć udziału. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty.
Poza tym każda z restauracji smakołykami ze swojej karty degustacyjnej rozpieszczać będzie każdego smakosza. Szykuje się niesamowita uczta dla podniebienia. Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki nawet jadalne arcydzieła.
Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu. Wśród kucharzy zawodowców pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia.
Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu kuponu za symboliczne 5 zł (karnety 5x5).
Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej tzw. Ostrogi Molo podpłyną rybacy od których będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra.
Organizatorzy wydarzenia Butik Kreatywny Niepytaj.pl, Akademia Kulinarna FUMENTI oraz Slow Food Pomorze w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot zamierzają pomóc w wykreowaniu mody na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu, a szczególnie z Morza Bałtyckiego.
Uczestnicy
Restauracje i szefowie kuchni:
• Hotel Sheraton Sopot
• Hotel Hilton Gdańsk - Restauracja Mercato
• Hotel IBIS Styles Reda - Restauracja "Rzeka Smaków"
• Hotel Kozi Gród Pomlewo
• Restauracja White House Sopot
• Restauracja Metamorfoza Gdańsk
• Restauracja Rucola Sopot
• Tapas de Rucola Sopot
• Restauracja Toscana & Pomodoro
• Restauracja Casino Diner Gdańsk
• Restauracja Hasi Sushi Gdynia
• Restauracja Trafik & Chwila Moment Gdynia
• Restauracja El Greco Gdynia
• Restauracja Malika Gdynia
• thefood.pl
• Fajne Baby
• Restauracja Akademia/Warszawa
Zaproszeni do stołu goście:
• Tomasz Jakubiak
• Marszałek Województwa Pomorskiego - Mieczysław Struk
• Prezydent Miasta Sopot - Jacek Karnowski
• Vice Prezydent Sopotu - Joanna Cichocka-Gula
• Vice Prezydent Sopotu - Bartosz Piotrusiewicz
• Marianna Krystev
• Borys Szyc
• Anna Męczyńska
• Reni Jusis
• Dorota Minta
www.sopotodkuchni.pl
www.fumenti.pl
www.slowfood.pl
www.niepytaj.pl