stat
Impreza już się odbyła

Smaki Gdańska

Zapraszamy na tegoroczną edycję Smaków Gdańska, podczas której Miasto Gdańsk uchyli przed Wami rąbka swojej kulinarnej historii. Tematem przewodnim wydarzenia jest Poszukiwanie Smaków dawnego Gdańska.

w każdy piątek (do 27.09), g. 17:00

Sopot, ul. Dworcowa 4
Wstęp wolny
paź 5

sobota, g. 10:30

bilety 47 zł
ulgowy 37 zł
Aby nasze poszukiwania okazały się owocne tym razem skupimy się na poznawaniu historii smaków Gdańska Wrzeszcza oraz gdańskiej tradycji piwnej. We Wrzeszczu wytropimy ślady związane z Günterem Grassem i kulinariami zapisanymi w jego prozie. Następnie zaprosimy Państwa do Teatru Smaków według Güntera Grassa.

Spektakl kulinarny będzie miał miejsce w restauracji Villa Eva. W lokalu tym wprowadzono do menu potrawy inspirowane twórczością Grassa. Ostatni akord naszych poszukiwań będzie miał miejsce w Browarze Rzemieślniczym PG 4, gdzie poznamy tajniki ważenia gdańskich piw z legendarnym piwem jopejskim na czele.

PROGRAM:

10:30-12:45 Gdańsk Wrzeszcz

Spacer w poszukiwaniu smaków dawnego Wrzeszcza - odwiedzimy miejsca związane z Günterem Grass'em poszukując tożsamości kulinarnej tej gdańskiej dzielnicy.

13:00-15:30 Restauracja Villa Eva Ul. Stefana Batorego 28 B

Spotkanie kulinarne w restauracji Villa Eva. W lokalu tym w wielokrotnie gościł Gdański noblista w dziedzinie literatury Günter Grass. Grass wychował się we Wrzeszczu i stąd czerpał inspiracje do swojej prozy. Podczas pobytów rozmawiał z Właścicielem lokalu Panem Tadeuszem Kulczyckim, który to poznawał smaki dawnego Wrzeszcza dzięki opowieściom noblisty. W 2018 roku Willa Eva wprowadziła do menu restauracji specjalną wkładkę do menu, której prezentuje kuchnię inspirowaną twórczością Grassa. Poszukiwanie potraw w Grassowskiej literaturze objęło studia powieści noblisty takich jak Turbot, Blaszany Bębenek w rezultacie wybrano 200 dań, które tworzą obraz dawnego Gdańska w literaturze wrzeszczanina. Podczas teatru smaków - właściciel lokalu Tadeusz Kulczycki wraz z córką Wiktorią będą odczytywać wybrane fragmenty twórczości Günter Grassa. Po wysłuchaniu lektury na stołach gości pojawi się opisywane danie. Właściciel wspólnie z szefem kuchni opowiedzą o daniu, procesie jego rekonstrukcji, produktach składających się na nie.

15:30 - 16:00 Przejazd

16:00 - 19:00 Browar PG 4 Podwale Grodzkie 4

Kuluarowe rozmowy o historii browarniczej Gdańska z piwowarem Johannesem Herbergiem. Zwiedzania zakamarków Browaru Rzemieślniczego PG4. Degustacja różnorodnych stylów piw rzemieślniczych. Omówienie gdańskich stylów piwnych. Przedstawienie procesu warzenia i dojrzewania piwa jopejskiego - historycznie związanego z Gdańskiem odtwarzanego po wiekach przerwy przez Browar PG4.

Piwom będą towarzyszyły zakąski serwowane przez Przemysława Formelę, szefa kuchni wyspecjalizowanego w kuchni regionalnej i gdańskiej.

19:00 - 19:15 Zakończenie wspólnej wycieczki kulinarnej.


Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi projektu Smaki Gdańska pod adresem www.gdansk.pl/smakigdanska. Chętnie odpowiemy na Państwa pytania!