Jesteście ciekawi, jak smakowały specjały gdańskiej, XIX-wiecznej kuchni? Zajrzyjcie do gdańskich restauracji i sprawdźcie specjalne menu!
Zupa biszkoptowa, starogdańska kapusta faszerowana, śledź smażony z sezonowymi warzywami, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe, poncz czy sorbet ananasowy to tylko kilka dań z Gdańskiej książki kucharskiej z 1858 roku, których od 23 lipca będziecie mogli spróbować w gdańskich restauracjach!
Jak to się zaczęło?
Wszystko dzięki autorkom nowej książki Smaki Gdańska: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce i rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W swojej publikacji tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w XIX wieku Gdańskiej książki kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
Targi Gdańskie, we współpracy z Gdańską Organizacją Turystyczną i Amber Expo, zainspirowane niezwykłymi, lokalnymi specjałami stworzyły projekt Smaki Gdańska prawdziwą kulinarną ucztę, która ruszy już 23 lipca - pierwszego dnia Jarmarku Św. Dominika.
W projekcje bierze udział blisko 20 restauracji znajdujących się w pobliżu Jarmarku, jak i te w dalszych częściach Gdańska, proponując Wam wyjątkowe doświadczenia kulinarne w miejscach nieoczywistych. W każdej z nich znajdziecie nową pozycję w menu - specjalne potrawy w nawiązaniu do gdańskiej tradycji. Spis wszystkich pięknie sfotografowanych dań i restauracji znajdziecie na naszej stronie internetowej:
https://visitgdansk.com/gastronomia/5923
Restauracje zostaną oznaczone również na mapach Jarmarku Św. Dominika. Do zobaczenia na szlaku!
P.S. Projekt będzie kontynuowany również po okresie Jarmarku św. Dominika!