Jesteście ciekawi, jak smakowały specjały gdańskiej, XIX-wiecznej kuchni? Zajrzyjcie do gdańskich restauracji i sprawdźcie specjalne menu!
Zupa biszkoptowa, starogdańska kapusta faszerowana, śledź smażony z sezonowymi warzywami, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe, poncz czy sorbet ananasowy to tylko kilka dań z Gdańskiej książki kucharskiej z 1858 roku, których od 23 lipca będziecie mogli spróbować w gdańskich restauracjach!
Jak to się zaczęło?
Wszystko dzięki autorkom nowej książki Smaki Gdańska: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce i rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W swojej publikacji tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w XIX wieku Gdańskiej książki kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
Targi Gdańskie, we współpracy z Gdańską Organizacją Turystyczną i Amber Expo, zainspirowane niezwykłymi, lokalnymi specjałami stworzyły projekt Smaki Gdańska prawdziwą kulinarną ucztę, która ruszy już 23 lipca - pierwszego dnia Jarmarku Św. Dominika.
W projekcje bierze udział blisko 20 restauracji znajdujących się w pobliżu Jarmarku, jak i te w dalszych częściach Gdańska, proponując Wam wyjątkowe doświadczenia kulinarne w miejscach nieoczywistych. W każdej z nich znajdziecie nową pozycję w menu - specjalne potrawy w nawiązaniu do gdańskiej tradycji. Spis wszystkich pięknie sfotografowanych dań i restauracji znajdziecie na naszej stronie internetowej:
https://visitgdansk.com/gastronomia/5923
Restauracje zostaną oznaczone również na mapach Jarmarku Św. Dominika. Do zobaczenia na szlaku!
P.S. Projekt będzie kontynuowany również po okresie Jarmarku św. Dominika!
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.