Jaki związek ma ogon bobra z religijnością? Dlaczego słynny gdański Goldwasser uchodził za wybitne osiągnięcie epoki? W jaki sposób piwo ratowało życie? Dlaczego podkuwano gęsi?
Na te i inne pytania odpowie twórca książki Smaki Pomorza, Jarosław Mykowski, podczas spotkania w Nadbałtyckim Centrum Kultury 17 marca 2020.
O KSIĄŻCE Książka Smaki Pomorza pokazuje, że pomorska i polska kultura rodzą arcydzieła nie tylko w dziedzinie muzyki lub plastyki, ale także na talerzu. Nie brak w niej historii afrodyzjaków ludowych i konsekwencji ich stosowania przez wielkie postaci historyczne, a także rozważań nad tym, jak stół i tradycja wpływają na rozwój kultury swojskiej i wysokiej.
O AUTORZE
Jarosław Mykowski - dziennikarz i wydawca. W dorobku posiada kilkadziesiąt albumów i leksykonów, m.in. Księgę Tysiąclecia Gdańska, albumy o Sopocie, Gdyni, i Pomorzu, monumentalny Skarbiec Polski z esejami luminarzy polskiej nauki Ryszarda Kapuścińskiego, prof. Tadeusza Chrzanowskiego, prof. Henryka Samsonowicza, prof. Janusza Tazbira, Franciszka Starowieyskiego i prof. Andrzeja Rottermunda. Zainicjował i doprowadził do druku Encyklopedię Gdańska, nad którą pracowało około dwustu autorów haseł.
PROWADZENIE: Andrzej Kasperek