stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Sopot od Kuchni - Slow Fest Sopot Opinie (9)

W dniach 27 i 28 czerwca 2015 na sopockim molo między godziną 11:00 a 19:00 odbędzie się trzecia edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski: "Slow Fest Sopot" zwany do tego roku "Sopot od kuchni". Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego.

maj 10-11

piątek - sobota, g. 16:00 - 23:59

Gdańsk,
lip 27-28

sobota - niedziela

Gdańsk,
Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo pojawią się między sławy kulinarne, członkowie Slow Food International i Slow Food Polska, szefowie kuchni około 50. restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski, artyści, celebryci, blogerzy kulinarni, Prezydent Sopotu, Marszałek Województwa Pomorskiego, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych, młodzi zdolni pasjonaci gotowania.

Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu
ryby bałtyckie, atlantyckie i słodkowodne oraz truskawka kaszubska
będą serwowali degustacyjne przekąski dla wszystkich gości. Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu karnetu składającego się z 5 kuponów (1 kupon = 1 danie). Koszt każdego kuponu wynosi 5 zł. Karnety będzie można kupić w Biurze Festiwalu na molo. Wstęp na molo jest płatny zgodnie z obowiązującym cennikiem.

Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacji festiwalowych wspaniałych kucharzy. Każdy z szefów kuchni przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty. Szykuje się niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia.

Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się:
dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych
dania z owoców morza
dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny
dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie
dania egzotyczne
dania wegańskie i wegetariańskie
zupy
różnorodne wypieki, słodycze, desery
soki, napoje, wody
firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik"
wiele unikatowych produktów z regionu


Przy stole pojawią się również drobni producenci zdrowej żywności.

Organizator i pomysłodawca wydarzenia Wojciech Radtke - Slow Food Pomorze, producenci Agencja Niechta Niechta oraz Akademia Kulinarna Fumenti w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot kontynuują rozpoczęty dwadzieścia osiem lat temu przez Slow Food proces - modę na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu.
Pierwsza i druga edycja Festiwalu okazała się sporym sukcesem i wzbudziła bardzo pozytywne emocje wśród kilkunastu tysięcy osób, które odwiedziły molo oraz ogromne zainteresowanie mediów z Polski i zagranicy.

Została również nagrodzona przez MTG jako "Najlepsza promocja województwa pomorskiego w 2013". W tym roku festiwal został wpisany do światowego kalendarza festiwali Slow Food co jest ogromnym wyróżnieniem.

Tegoroczna edycja festiwalu pokrywa się w miejscu i czasie z festiwalem "Dwa Teatry", które skupia elitę polskich reżyserów, aktorów, artystów. Niektórzy z nich będą z nami gotować przy stole.

W tym roku festiwalowi towarzyszyć będzie wiele atrakcji: wykłady, pokazy kulinarne, warsztaty.

Zapraszamy do stołu.

Organizator: Slow Food Pomorze
Produkcja: Agencja Niechta Niechta, Akademia Kulinarna Fumenti
Partnerzy: Urząd Miasta Sopot, Slow Food International, PROT, Hotel Sheraton, Pomorskie Culinary Prestige, Kąpielisko Morskie Sopot, Alma

www.sopotodkuchni.com
www.slowfestsopot.com

Informacja o biletach

Wejście na molo na zasadach ogólnych.

Za 25 zł otrzymujesz bon z 5 kuponami. Kupony wymieniasz na pyszne dania festiwalowe.

Przeczytaj także