Idea, a właściwie filozofia tego projektu, opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego. Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo pojawią się między innymi sławy kulinarne, członkowie Slow Food Polska, szefowie kuchni ok 50. restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski, artyści (między innymi Reni Jusis, Mieczysław Szcześniak, Jola Słoma, Mirek Trymbulak), celebryci, blogerzy kulinarni, Prezydent miasta Sopot, Marszałek Województwa Pomorskiego, Wojewoda Gdański, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych, młodzi zdolni pasjonaci gotowania.
28.06 - restauracje z TrójmiastaRestauracje z Trójmiasta
sekcja grillowa, sekcja Slow Food, sekcja Fumenti, sekcja Przyjaciele (Mieczysław Szcześniak, Reni Jusis), sekcja kuchnie świata, sekcja słodkie, sekcja alkohole, sekcja soki
targ rybny
29.06 - restauracje z regionu Kaszub i reszty krajuRestauracje z Polski i regionu Kaszub
sekcja grillowa, sekcja Slow Food, sekcja Fumenti, sekcja Przyjaciele, sekcja kuchnie świata, sekcja słodkie, sekcja alkohole, sekcja soki
targ rybny
Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacji festiwalowych wspaniałych kucharzy. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty.
Szykuje się niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia. Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się:
dania z ryb bałtyckich i słodkowodnych
dania z owoców morza
dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny
dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie
dania egzotyczne
dania vegańskie i wegetariańskie
zupy
różnorodne wypieki, słodycze, desery
soki, napoje, wody
firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik"
wiele unikatowych produktów z regionu
Udział zapowiedziały m.in.: Rucola,Toscana, Tapas di Rucola, Metamorfoza, Hashi Sushi, Trafik, El Greco, Malika, Mercato Hotel Hilton, Wave Hotel Sheraton, White House, Restauracja Kubicki, Grono di Rucola, Sempre, Awokado Sushi, Tłusta kaczka, Gdański Bowke, Cyrano & roxane, Villa baltica, Pałac Kościeszy, Brovarnia, Del Monico Cut, Dom Sushi, Lao Thai, Bulaj, Avocado - kuchnia wegańska, Czarny Kos, Kozi gród, Restauracja Park Hotel ze Szczecin, Restauracja Hotel Aqarius z Kołobrzegu, Hilary Gościniec dla Przyjaciół, Karczma z Muzeum Pomorza
Środkowego w Swołowie. Każdy z odwiedzających będzie mógł posmakować potraw po zakupieniu karnetu w cenie 25 zł. Każdy karnet zawiera 5 kuponów, co oznacza, że każdy z gości będzie mógł skosztować pięciu wybranych potraw. Karnety będzie można nabyć na molo w biurze festiwalu. Aby wejść na teren imprezy, trzeba kupić bilet na molo.
Organizator i pomysłodawca wydarzenia: Wojciech Radtke - Slow Food Pomorze oraz producenci: Agencja Niepytaj oraz Akademia Kulinarna Fumenti w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot kontynuują rozpoczęty dwadzieścia osiem lat temu przez Slow Food proces - modę na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu.
Pierwsza edycja Festiwalu okazała się sporym sukcesem i wywołała pozytywne emocje wśród kilku tysięcy osób, które odwiedziły molo, oraz wzbudziła zainteresownie mediów z Polski i zagranicy.
Została również nagrodzona przez MTG tytułem "Najlepszej promocji województwa pomorskiego w 2013"