stat
Impreza już się odbyła

Zioła w wersji słodkiej? Czemu nie! Desery wzbogacone ziołami według Lary Gessler

Tymianek, majeranek, liść laurowy, jałowiec, mięta... Lara Gessler udowadnia, że zioła potrafią odmienić smak każdego dania - również deserów. Jej książkowy debiut to przełożenie pełnej aromatycznych ziół kulinarnej tradycji na język współczesnej kuchni w 54 przepisach. "Słodki zielnik Lary" w polsko-angielskiej wersji językowej ukazał się 28 września nakładem Edipresse Książki.

Lara Gessler, córka słynnej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie - cukierniku. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w Nowym Jorku, a doświadczenie zdobywała m.in. w restauracji londyńskiego hotelu Metropolitan. Jest współwłaścicielką restauracji U Fukiera oraz Słodki Słony. Uwielbia eksperymentować, "wychodzić poza swoją strefę komfortu", poszukiwać nowych smaków i łączyć tradycję z nowoczesnością. Jej debiutancka książka "Słodki zielnik Lary" to efekt fascynacji naturą, potrzeby dawania czegoś innym i chęci podzielenia się wszystkim, czego Lara nauczyła się do tej pory.

Gotowanie i eksperymentowanie są nierozłączne i nie mają granic, jeśli przyświeca temu jakiś cel. Najlepszym celem jest obdarowywanie innych. Nawet jeśli nie wszystko pójdzie po Waszej myśli, emocje przekazywane przez jedzenie i chęć sprawienia komuś radości będą wartością nieocenioną. Kochać to ofiarowywać. Tak, jak umiemy najlepiej.
- pisze Lara Gessler w swojej książce.

Autorka prezentuje w niej znane wszystkim zioła w zupełnie nowej roli - dodatków do deserów. Lara Gessler z odwagą rezygnuje bowiem ze stereotypowego zastosowania ziół i wkomponowuje je w świat cukiernictwa. Przekonuje, że podział ziół na te do dań wytrawnych i do dań słodkich tak naprawdę nie istnieje. Są to tylko nasze przyzwyczajenia, które można - i warto - zmienić.

"Słodki zielnik Lary" podzielony jest na 15 części poświęconych różnym ziołom. Każdy z rozdziałów Lara Gessler opatrzyła krótkim wstępem, w którym przybliża pochodzenie, właściwości i zastosowanie danych ziół, a także dzieli się ciekawostkami i własnymi spostrzeżeniami na ich temat. Nie zabrakło także rycin prezentujących zioła. W każdej części Lara Gessler prezentuje kilka receptur na smaczne i niebanalne desery. Wszystkie 54 przepisy zilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Dodatkowo "Słodki zielnik Lary" przygotowany został w dwóch językach: polskim i angielskim, co dodaje mu uniwersalności.

Tymianek często dodawany jest do mięs, ryb, jajek i roślin strączkowych. Jednak Lara Gessler przekonuje, że warto połączyć go z jabłkiem i migdałami, by stworzyć pyszny ciepły krem czy dodać do koktajlu z suszonych śliwek. Natomiast lawenda w sposób naturalny kojarzy się z daniami słodkimi i świetnie łączy się m.in. z białą czekoladą. Owoce jałowca zajmują honorowe miejsce pośród przypraw do mięs, ale świetnie pasują do tiramisu. Melisę ceni się za jej cytrynowy aromat, który bardzo dobrze pasuje do ryb, ale Lara Gessler stosuje ją w bezglutenowych ciasteczkach. Miętę można dodać do domowego budyniu czekoladowego, a liść laurowy do crème brûlée. Często stosowane w marynatach goździki sprawdzą się jako składnik sosu karmelowego, natomiast deser mascarpone z wiśniami nie będzie smakował tak samo bez gałki muszkatołowej. Majeranek, jedno z najczęściej używanych ziół w Polsce, wzbogaci smak tarty migdałowej z gruszkami, a kolendra - pomarańczowych kokosanek. Kminek najczęściej łączony jest z mięsem, ale świetnie "otwiera się" w towarzystwie cukru. Lara Gessler prezentuje przepisy m.in. na kminkowe ciasteczka doskonałe i biały mazurek z konfiturą morelową bez pieczenia. Czarnuszka jest polecana diabetykom, gdyż obniża poziom glukozy we krwi, a można ją dodać do kokosowego puddingu chia z mango. Warto także spróbować syropu czereśniowego z werbeną, białych trufli z makiem oraz słodkich nerkowców w rozmarynie.

Lara Gessler jest pełna pasji, pewna tego, co robi i profesjonalna.
- Kadir Konuk, szef kuchni w londyńskim hotelu Metropolitan Hotel by COMO.

O autorce:
Lara Gessler - fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w Nowym Jorku, a doświadczenie zdobywała m.in. w restauracji londyńskiego hotelu Metropolitan. Córka słynnej restauratorki Magdy, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie - cukierniku.