Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe. Kamil opowie wiele historii które przybliżą kulturę japońską, które będą naprawdę dla wielu uczestników opowieściami z kręgu baśni.
Prawda jest taka, że Japonia tak naprawdę, to miejsce na świecie, gdzie nie ma rzeczy niemożliwych. Kamil opowie historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzi w specyfikę kuchni japońskiej i zdradzi tajniki etykiety. Podczas wspólnego spotkania podzielimy się informacjami na temat przygotowania ryżu, filetowania ryb, oraz samodzielnego przygotowania sushi. Nauczycie się jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki, a całość będzie poprowadzona w lużnej niezobowiązującej atmosferze.
Przygotujemy:
-Nigiri czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami:
- Ebi- gotowana krewetka
- Unagi Kabayaki -grillowany węgorz morski w sosie słodkim
- Tamago -słodki omlet
- Sake -łosoś
Maki czyli formę rolek. Na płatku wodorostów nori, rozkładamy ryż i składniki, następnie zwijamy:
- Salmon maki - z łososiem
- Tekka maki- z tuńczykiem
- Kappa maki- z ogórkiem i sezamem
- Oshinko maki- z marynowaną rzepą daikon
- Futo maki- z marynowaną tykwa, łososiem, awokado, serkiem, ogórek
- Sake Teriyaki- z pieczonym łososiem, serkiem, marynowaną marchewką i omletem