stat
Impreza już się odbyła

Sushi - warsztaty

Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe. Wiele historii które opowiem związane z kulturą japońską, będą naprawdę dla wielu uczestników opowieściami z kręgu baśni. Prawda jest taka, że Japonia tak naprawdę, to miejsce na świecie, gdzie nie ma rzeczy niemożliwych.

paź 18

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 299 zł

w każdą niedzielę (do 29.06.2025), g. 13:00

Gdańsk,
bilety 89 zł
Na naszych warsztatach sushi podzielimy się wiedzą jak w prosty sposób można przygotować podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach. Opowiem historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzę w specyfikę kuchni japońskiej i zdradzę tajniki etykiety. Podczas wspólnego spotkania zdradzę tajniki przygotowania ryżu, filetowania ryb, oraz samodzielnego przygotowania sushi. Nauczę jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki a całość będzie poprowadzona w luźnej niezobowiązującej atmosferze.

Co zrobimy?
Nigiri - czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami
Ebi - gotowana krewetka
Tako - gotowana ośmiornica
Unagi Kabayaki - grillowany węgorz morski w sosie słodkim
Tamago - słodki omlet
Sake - łosoś
Maki czyli formę rolek.
Salmon maki - z łososiem
California maki - z krabem i awokado z kawiorem
Tekka maki - z tuńczykiem
Kappa maki - z ogórkiem i sezamem
Oshinko maki - z marynowaną rzepą daikon
Futo maki - z marynowaną tykwa, łososiem, awokado, serkiem, ogórek
Sake Teriyaki - z pieczonym łososiem, serkiem, marynowaną marchewką i omletem

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 180 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona