Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe. Przedstawimy historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzi w specyfikę kuchni japońskiej i zdradzi tajniki etykiety.
Podczas wspólnego spotkania podzielimy się informacjami na temat przygotowania ryżu, filetowania ryb, oraz samodzielnego przygotowania sushi. Nauczycie się jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki.
Przygotujemy:
Nigiri czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami
- Ebi (gotowana krewetka)
- Unagi Kabayaki (grillowany węgorz morski w sosie słodkim)
- Tamago (słodki omlet)
- Sake (łosoś)
Maki czyli formę rolek. Na płatku wodorostów nori, rozkładamy ryż i składniki, następnie zwijamy
- Salmon maki (z łososiem)
- Tekka maki (z tuńczykiem)
- Kappa maki (z ogórkiem i sezamem)
- Oshinko maki (z marynowaną rzepą daikon)
- Futo maki (z marynowaną tykwa, łososiem, awokado, serkiem, ogórek)
- Sake Teriyaki (z pieczonym łososiem, serkiem, marynowaną marchewką i omletem)