Własnoręcznie lepione pierogi, uszka, przetwory, makowce i spektakularne chatki z piernika te oraz inne świąteczne smakołyki, w wydaniu slow food, znaleźć będzie można na bożonarodzeniowym jarmarku ekologicznej żywności. Słynne już w Gdańsku Żuławskie Smaki startują w CH Osowa 1 grudnia i czynne będą w każdy kolejny weekend, aż do Wigilii.
Ekologiczny jarmark Żuławskie Smaki powraca do CH Osowa w świątecznym wydaniu. Przez cały grudzień w pasażu centrum, lokalni producenci żywności czekać będą ze swoimi naturalnymi i regionalnymi wyrobami, których nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole.
Na stoiskach czekać będą m.in. wigilijne pierogi, uszka, miody, zdrowe przetwory, a także tradycyjne świąteczne słodkości, jak makowce czy pierniki. Wyjątkowo efektownymi wypiekami, które co roku zachwycają, zwłaszcza najmłodszych, będą własnoręcznie przygotowane i pięknie udekorowane chatki z piernika.
Wszystkie potrawy i przysmaki oferowane podczas jarmarku, powstają w małych, domowych wytwórniach, a do ich przygotowania producenci używają naturalnych składników, bez dodatków ulepszaczy, dzięki czemu zachowują swój wyjątkowy smak.
Wydarzenie będzie okazją nie tylko do zakupy świątecznych smakołyków, ale także oryginalnych i ekologicznych prezentów oraz świątecznych dekoracji. Wśród wystawców jarmarku pojawi się Szydełkowa Madzia, wraz ze swoimi ręcznie wykonanymi ozdobami, zabawkami i innymi unikatowymi przedmiotami, które z pewnością spodobają się zarówno dorosłym jak i dzieciom.
Żuławskie Smaki otwarte będą w CH Osowa w piątek i sobotę 1 i 2 grudnia, a następnie w dniach 8 i 9 grudnia, 15, 16 i 17 grudnia, a także przed Wigilią, 22 i 23 grudnia. Będzie to doskonała okazja, by przysmaki zakupić jeszcze tuż przed samymi Świętami. Jarmark odbędzie się jak zawsze w pasażu centrum, w godzinach 10.00-21.00.