Podczas tegorocznego Święta Hal Targowych będziemy na nowo odkrywać ideę
, inspirując się produktami , które możemy ponownie wykorzystywać, nie wyrzucać lub dowolnie przetwarzać.
nawiązuje do nostalgicznych powrót do lat 90, 80 i ponownym wykorzystywaniem artykułów, które kupujemy. Nie wyrzucamy- naprawiamy!
Podczas święta dowiemy się jak zminimalizować produkowane przez siebie odpady w domu, w pracy i na zakupach, jak wykonać zdrowe kosmetyki i naturalne środki czystości z łatwo dostępnych produktów, jak dbać o dom nie szkodząc przyrodzie i jak przygotować posiłki wykorzystując "resztkowe" odpady oraz tanie składniki! Nauczymy się robić placki z liści rzodkiewki, pesto ze słonecznika oraz torebki z firanek! Nabędziemy umiejętności niezbędne do prowadzenia życia w stylu zero waste.
Nie zabraknie też giełdy przedmiotów rzadkich, i oryginalnych, i tych mniej rzadkich i oryginalnych. Takich które, przestały już cieszyć jak lata temu. Niech znajdą nowy dom, w duchu idei less waste i dają radość kolejnym pokoleniom! Ubrania, dodatki, szkło, ceramika, drobna elektronika, zabawki, komiksy, książki, płyty - co wybierasz, co zabierasz?
PROGRAM:
9.30- 11.30 "Nic jest początkiem czegoś"- warsztaty kolażu z Agnieszką Wołodźko PLAC TARGOWY PRZY HALI RYBNEJ (od strony ul Wójta Radtkego)
Prowadzenie: Agnieszka Wołodźko. Artystka, kuratorka i badaczka kultury. Studia: Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku, Wydz. Architektury Wnętrz i Wzornictwa Przemysłowego oraz Wydz. Malarstwa i Grafiki. Studia doktoranckie: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydz. Nauk Społecznych. Jako artystka zajmuje się sztuką w przestrzeni publicznej, sztuką zaangażowaną, fotografią, instalacją, ceramiką, pracami dźwiękowymi i akcjami. Realizuje warsztaty dla różnych grup społecznych. Publikuje teksty o sztuce i kulturze współczesnej. Pracuje w Polsce i za granicą.
Opis: W czasie warsztatów uczestnicy zapoznają się z estetyką kolażu i przypadku. Z wycinków z gazet, pozestawianych ze sobą w często absurdalny i nieprzewidziany sposób, poza regułami racjonalności, stworzą zaskakujące narracje. W ten sposób przekonają się, że NIC - zbędna makulatura może przyczynić się do powstania nowej jakości estetycznej.
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/warsztatykolaz/9.30- 11.30 Spacer i warsztat kosmetyczno- ziołowy z "SIANKO", Prowadzenie: Katarzyna Banaś, (podziemie pod Halą Płaską - alejka Halo Kultura, box. 320)
Prowadzenie: Kasia Banaś - Adeptka Ziołozbieractwa
Podstawową wiedzę o ziołach przekazała jej lata temu babcia. Nieokreślona tęsknota za tym co dzikie i naturalne towarzyszyła jej w dorosłym życiu, aż postanowiła zająć się tym na poważnie. Uwielbia przyglądać się przyrodzie. Jest certyfikowaną, leśną przewodniczką . Absolwentka kursu Pedagogiki Dzikiej Przyrody.
Darmowe, ogólnodostępne i ekologiczne produkty do tworzenia własnych kosmetyków czy innych produktów? To wszędobylskie dzikie rośliny. Spotkanie zaczniecie od spaceru ziołowego, na którym poznacie kilka pospolitych roślin o wielorakim zastosowaniu. Kasia podpowie, jak zaprosić je do swojej codzienności i używać w kuchni, apteczce i kosmetyczce. Podzieli się również kilkoma sprawdzonymi przepisami, między innymi przygotujecie wspólnie maseczkę z żółtlicy oraz tonik z jarzębiny.
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/sianko/9.30-11.30 "Budowanki - zabawy konstrukcyjne dla dzieci 8 +", Prowadzenie: Magdalena Błeńska "Otwarta Pracownia Ślad" (Hala Łukowa- box nr 15)
Prowadzenie: Magdalena Błeńska i Klaudia Jarecka- Świeca, niepoprawne entuzjastki kultury opartej na współdziałaniu. W Halo Kulturze prowadzą Otwartą Pracownię Ślad - kreatywną przestrzeń działań społeczno- kulturalnych, przede wszystkim dla dzieci. Prowadzą działania integrujące i aktywizujące mieszkańców, szczególnie mające na celu zwiększenie dostępności kultury oraz poczucia sprawczości dzieci i młodzieży.
Twoje dziecko jest fanem podniebnych akrobacji? A może pasjonuje się dinozaurami, smokami, czy jednorożcami? Podczas warsztatów ożywimy puste pudełka i przekształcimy je w sprytnego eko robota, dinozaura, a może wspólnie wybudujemy wioskę indiańską z rolek po papierze. Wszystko będzie zależeć od pomysłowości naszych Młodych Konstruktorów. Rolki po papierze toaletowym, stare gazety, opakowania, nakrętki, guziki, czy skrawki tkanin - przedmioty uważane za "niepotrzebne" czy "odpady" dla nas staną się cennym surowcem, pozwalającym na tworzenie zupełnie nowych struktur i obiektów. W końcu budować można ze wszystkiego, a zabawa wcale nie musi kosztować planety! Zapraszamy do kreatywnego świata tworzenia czegoś z niczego!
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/budowanki/10.00- 12.00 "Repasacja rajstop i pończoch", Prowadzenie: Elżbieta Konieczna "Karuzela Pasji", podziemia Hali Łukowej- Muzeum Kameralne (box 323)
Prowadzenie: Karuzela Pasji- pracownia prac ręcznych prowadzona przez rzemieślniczkę
Elę Konieczną- "Kobietę-Moc", która mówi "Moc ma każdy, należy ją tylko uwolnić i pozwolić sobie rozwinąć skrzydła!"
"Repasacja to łapanie oczka po oczku. Kiedyś nie było na rynku rajstop i pończoch. Panie wspomagały się takimi punktami. Mamy tu specjalną igłę do pończoch i haczyk z taką zapadką. Do rajstop jest taka mała. Są też duże do łapania oczek na przykład w swetrach" - mówi Ela Konieczna z Karuzela Pasji.
10.00-11.30 Pokaz Kulinarny " Bezglutenowa kuchnia wegańska w duchu zero waste", Prowadzenie: Atelier Smaku- Jola Słoma & Mirek Trymbulak, Hala Łukowa
Nie byłoby Święta Hal Targowych bez propozycji kulinarnej. W tym roku gościć będziemy mistrzowski duet kulinarny z gdyńskiego ATELIER SMAKU Bistro & Delikatesy! Jola i Mirek zaprezentują autorski pokaz przyrządzania chrupiących placków z liści rzodkiewek! Pokaz poprowadzą Jola Słoma & Mirek Trymbulak z Atelier Smaku. Oczywiście zaopatrzenie wykonają na na straganach na Hali.
10.00-14.00 Giełda Vintage z koca i z ręki, Prowadzenie: Oliwia Michalska "Duprle", plac po prawej stronie przed Halą Łukową
Czego nie może zabraknąć podcza Święta Hal targowych w Gdyni? Otóż to! Giełda przedmiotów rzadkich i oryginalnych i tych mniej rzadkich i oryginalnych. Takich które, przestały już cieszyć jak lata temu. Niech znajdą nowy dom, w duchu idei less waste i dają radość kolejnym pokoleniom!
Zapraszamy nie tylko kolekcjonerów, pasjonatów i starych wyjadaczy. Zainspirowani przedmiotami z lat 60/70/80/90 spieszcie się. Estetyka lat 2000 zaczyna nas już doganiać.
W trakcie wydarzenia dopuszczalny jest handel, w tym wymiana czy sprzedaż/zakup przedmiotów
Ubrania, dodatki, szkło, ceramika, drobna elektronika, zabawki, komiksy, książki, płyty - co wybierasz, co zabierasz? Wystawców obowiązują zapisy
https://tiny.pl/wmss2Kontakt: hello.duprle@gmail.com
10.00- 13.00 Fotospacer ze Studiem FRAMES, Prowadzenie: Marzena i Maurycy Śmierzchalscy, start: Hala Łukowa (zbiórka pod zegarem)
Prowadzenie: Frames Studio Maurycy Marzena Śmierzchalscy- nie rozstają się z aparatem fotograficznym i potrafią prawie w każdej sytuacji, uchwycić interesujący kadr. Ponadprzeciętni, kreatywni i otwarty na ludzi i świat. Fotografowie, graficy, filmowcy, dyrektorzy artystyczni Frames Studium Fotografii.
Podczas warsztatu podejmiemy się zadania którym będzie uchwycenie klimatu Hali Targowej sprzed kilkudziesięciu lat. Z czasów kiedy stragany oferowały nam warzywa, owoce oraz artykuły żywnościowe bez plastikowych opakowań. Skupimy się na małych stoiskach na których produkty sprzedawane są w tradycyjny sposób. Warsztat rozpoczniemy półgodzinnym wprowadzeniem czyli omówimy warunki oświetleniowe i podpowiemy jak najlepiej ustawić aparat. Następne 1,5 do 2 godzin fotografujemy. Jeżeli będzie możliwość skorzystania z sali to po plenerowych zdjęciach spotkamy się aby je omówić.
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/fotospacerframes/12.00- 14.00 "Siatki na owoce i warzywa", Prowadzenie: Lilki Szpilki- Agnieszka Nowicka, Hala Łukowa- box nr 15 (Hala Łukowa)
Prowadzenie: Agnieszka Nowicka- pracownia Lilki Szpilki, która działa od 2013 roku.
Proponują warsztaty szycia w formie jednorazowych spotkań lub weekendowych kursów, warsztaty szydełkowe o różnym stopniu trudności, regularne zajęcia dla dzieci w wieku szkolnym "Akademia pani Szpilki" i tematyczne warsztaty dla dzieci "Szpileczki".
Każdy uczestnik warsztatów samodzielnie skomponuje i uszyje swój zestaw woreczków - absolutny niezbędnik każdego zatroskanego o losy Planety, świadomego konsumenta. Dzięki temu, już nigdy nie skorzystasz z foliowych torebek, które są niestety nadal niezwykle popularne i często nad wyraz eksploatowane podczas zakupów na warzywnych straganach - a za chwilę wyrzucane i skazane na trwający kilkaset lat rozkład. Zastanów się, jakie produkty najczęsciej kupujesz, w jakiej ilości -ułatwi Ci to zaplanowanie wielkości swoich woreczków - do Twojej dyspozycji będą nieużywane już firanki oraz kolorowe bawełniane sznurki - uszyjesz tyle woreczków, ile uda Ci się w trakcie trwania warsztatów. Szyjemy ręcznie, a gotowe "firanówki" dekorujemy kolorową muliną i kordonkiem
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/siatkinaowoceiwarzywa/12.00-14.00 "Ekologiczny mus czyszczący w słoiczkach z drugiego obiegu", Prowadzenie: Ziemiosfera, PLAC TARGOWY PRZY HALI RYBNEJ (od strony ul Wójta Radtkego)
Prowadzenie: Ziemiosfera- Patrycja Léonard-Pawluk Działa dla ludzi i ziemi. Z zawodu psycholog organizacji i szkoleniowiec. Człowiek o wielu pasjach, których wspólnych mianownikiem jest eko wellbeing: nasz osobisty, z innymi i w symbiozie z planetą. Wraz z mężem założyła ekocentrum Ziemiosfera w Gdańsku, na co dzień prowadzi warsztaty zero waste i doradza jakie eko pozytywne zmiany można wprowadzić już dziś.
Na warsztatach dowiecie się czego unikać w sieciowych środkach do czyszczenia i skupicie się na tym jak robić je samemu. Zdrowo dla ludzi, dla planety i skutecznie usuwające brudki.
12.30- 13.30 Pokaz Kulinarny " Polskie pesto i parmezan na każdą kieszeń", Prowadzenie: Strawberries from Poland- Ania Włodarczyk, Hala Łukowa
Spróbujcie pesto po polsku, czyli pesto genovese (z bazylią) w spolszczonej wersji. Pesto to jeden z lepszych pomysłów na wykorzystanie resztek w kuchni. Ania opowie o różnych rodzajach pesto, o tym, jak je przechowuję i do czego wykorzystuję. Hitem będzie- pangratatto, czyli "parmezan" dla ubogich. Przepis pochodzenia włoskiego, wykorzystujący czerstwe pieczywo i stanowiący fajny pomysł na zutylizowanie jego resztek. Serdecznie zapraszamy!