stat
Impreza już się odbyła

Święto Hal Targowych

Podczas tegorocznego Święta Hal Targowych organizatorzy przygotowali dla miłośników tego miejsca oraz klientów stoisk kulinarnych warsztaty oraz pokazy odsłaniające tajniki kiszenia i fermentu z różnych stron świata. Święto Hal to także propozycje działań kreatywnych związanych ze sztuką i dizajnem.

Miłośnicy kulinariów, w tym ci najbardziej chętni do edukacji, zaczerpią na festiwalu setki inspiracji, podpowiedzi oraz ciekawostek związanych z produktami, które możemy wykorzystywać i dowolnie przetwarzać na różne sposoby w formule zdrowego przetwarzania.

Podczas Święta uczestnicy dowiedzą się, co to właściwie jest to kimchi. Dlaczego kombucha nazywana jest eliksirem młodości i jak można zrobić ją w domu, a także po co pić zakwas z buraka? Swoje własne receptury i doświadczenie związane z fermentacją oraz przygotowaniem smacznych probiotyków zdradzą uczestnikom pokazów uznani mistrzowie kuchni wegańskiej z Atelier Smaku - Jola Słoma i Mirek Trymbulak oraz edukatorka Kasia Banaś z Sianko, która przygotuje ze wszystkimi chętnymi "wielkie kimchi".

Dodatkową propozycją wzbogacającą wydarzenie będą warsztaty w formule DIY (Do It Yourself), w czasie których zaproszeni edukatorzy festiwalu nauczą wszystkich chętnych samodzielnego przygotowania ekologicznych woreczków na warzywa i owoce oraz wspólnie przygotują z nimi spersonalizowane etykiety na ich kiszonki oraz inne przetwory.

PROGRAM:
10.00 - 10.20 "Historia Hal" -powitanie i występ artystyczny -Arek Brzęczek i Piotr Srebrowski (przed Halą Łukową- pod zegarem)
10.00 - 12.00 "Woreczki do pakowania oraz przechowywania produktów sypkich", Prowadzenie: Lilki Szpilki- Agnieszka Nowicka, Hala Łukowa (hol główny)
10.30 - 11.30 Pokaz Kulinarny " Recyklingowa kiszonka", Prowadzenie: Atelier Smaku- Jola Słoma & Mirek Trymbulak, Hala Łukowa (przed Halą Łukową- pod zegarem)
11.00 - 11.10 "Handlem hala stoi"- występ artystyczny
11.00 - 12.30 "Zdrowy ferment- warsztat dla dzieci 8 +", Prowadzenie: Magdalena Błeńska, podziemia Hal (box 320)
11.00 - 13.00 Fotospacer ze Studiem FRAMES, Prowadzenie: Marzena i Maurycy Śmierzchalscy, start: Hala Łukowa (zbiórka pod zegarem)
11.40 - 12.00 Występ artystyczny -Arek Brzęczek i Piotr Srebrowski (przed Halą Łukową- pod zegarem)
12.00 - 14.00 Warsztaty "Etykiety na słoiczki", Prowadznie: Karuzela Pasji- Elżbieta Konieczna, Hała Łukowa (hol główny)
12.10 - 13.10 Pokaz kulinarny SIANKO "Królowa Kimchi", wspólne przygotowywanie "Kimchi", Prowadzenie: Kasia Banaś (przed Halą Łukową- pod zegarem)
13.15.-13.30 Opowieści Kupców i Sprzedawców z Hali Targowej w Gdyni
"Przepisy i ciekawostki" - Zosia Brunka, Marek Litwin, Natalia i Karol Diesing,
13.40 - 14.00 Występ muzyczny "KLAWO" :Artur Szalsza, Konstanty Kostka, Jakub Krzanowski