Każdemu z nas zdarza się wyrzucać jedzenie w domu czy w biurze. Rzeczywiście - w skali globu marnujemy ok. 30% wyprodukowanej żywności. A choć do marnotrawstwa dochodzi na wszystkich etapach łańcucha spożywczego, to za największą jego część odpowiadają konsumenci (ok. 60%).Serdecznie zapraszamy na spotkanie online To tylko jedna kromka chleba Szanuję, nie marnuję z Virginie Little.
Porozmawiamy o tym, jak wykorzystać resztki jedzenia do przygotowania nowych potraw. Podczas spotkania uświadomimy uczestnikom, że marnowanie jedzenia wpływa nie tylko na środowisko, ale i na naszą kieszeń.
Podpowiemy, jak robić zakupy, jak przechowywać produkty, aby długo zachowały świeżość, jak zagospodarować resztki posiłków, gdzie oddać nadmiar żywności bo jedzenie to nie śmieć!
Program:
Zarys marnotrawstwa i wpływ na środowisko
Źródła marnotrawstwa jedzenia
Jak uratować jedzenie przed śmietnikiem w domu praktyczne sposoby.
Jak możemy się przyczynić do ograniczania marnotrawstwa żywności poza domem?
Wymiana doświadczeń, rozmowa o wyzwaniach i sukcesach uczestników.
Projekt DZIAŁAMY W KLIMACIE realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.
Virginie Little, konsultantka ds. zrównoważonego rozwoju, założycielka Little Greenfinity i Zero Waste Professionals, fundacji One Planet.
Po studiach ekonomicznych i kilkuletniej karierze w obszarze komunikacji, w 2016 roku Virginie postanowiła poświęcić się zawodowo swojej pasji do zrównoważonego rozwoju. Po ukończeniu studiów podyplomowych w zakresie gospodarki odpadami w Szkole Głównej Handlowej (SGH) w Warszawie, założyła Little Greenfinity, żeby pomagać decydentom, pracownikom i konsumentom w zmniejszaniu ich wpływu na środowisko i wywieraniu pozytywnego wpływu społecznego poprzez redukcję odpadów. Virginie jest autorką licznych programów szkoleniowych dla wszelkiego typu organizacji, od biznesu po non-profit, działających w różnych sektorach gospodarki. Od 2016 roku w prowadzonych przez nią warsztatach i szkoleniach wzięło udział ponad 2400 osób (w tym dzieci, młodzież, pracownicy, decydenci biznesowi).
Razem z mężem i dwójką dzieci, Virginie Little praktykuje na co dzień styl życia zero waste. Z tego względu jest źródłem praktycznych informacji i porad dla uczestników szkoleń. Jako Francuzka mieszkająca kolejno w Szwecji, Polsce i Portugalii, której partnerem życiowym jest rodowity Amerykanin, Virginie Little wnosi do szkoleń i doradztwa dodatkowy pierwiastek multikulturowości oraz dobre praktyki stosowane na całym świecie.