stat
Wydarzenie już się odbyło

TOUR de FRIENDS - spotkanie inauguracyjne

Redakcja magazynu FOOD & FRIENDS rusza w wyjątkową liczącą 1400 kilometrów podróż po Polsce. W ramach tego pełnego dobra projektu odwiedzi Trójmiasto, Warszawę Kraków, Wrocław i Poznań, aby tam stać się świadkiem powstania niezwykłych dań stworzonych z sercem dla ludzi z wielkim sercem.

25 zaproszonych szefów kuchni w 5 wyjątkowych miejscach jak hotel Hilton Gdańsk przekuje swój kulinarny kunszt w potrawy, które staną się w kolejnych tygodniach częścią kameralnych kolacji dla "25 Wspaniałych" w podziękowaniu za ich dobro w tym szczególnym czasie.

Wyróżnione osobowości wyłoni kapituła wsparta przez partnerów wydarzenia, media oraz lokalną społeczność. Opowieść o TOUR de FRIENDS zostanie opublikowana w specjalnym numerze FOOD & FRIENDS zadedykowanym wszystkim wspaniałym ludziom, którzy w ostatnim czasie poświęcają dla nas wyjątkowo wiele.

FOOD & FRIENDS to magazyn kulinarno-lifestyle'owy, który już od 9 lat wyznacza trendy w Polsce, przedstawiając na swoich łamach czołowych szefów kuchni na świecie, a także zapraszając ich do Polski. Gościł do tej pory kucharzy z ponad 40 gwiazdkami Michelin oraz licznych laureatów prestiżowego rankingu The World's 50 Best Restaurants. W 2018 magazyn został nagrodzony prestiżowym tytułem PRIX MULTIMEDIA Académie Internationale de la Gastronomie.

SZEFOWIE KUCHNI

Paweł Stawicki
Szef Kuchni związany jest z Mercato od 2011 roku. Swój styl gotowania, łączący nowoczesne techniki z klasycznymi, rozwijał w takich restauracjach jak The Greenhouse (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO (3 gwiazdki Michelin) czy Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin). Dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus Tradycja &Nowoczesność 2019 odbył staż w restauracji RAW André Chiang'a na Tajwanie. Choć lubi korzystać z wielu ciekawych produktów z całego świata, pozostaje oddany lokalnym tradycjom kulinarnym. Łączy więc obie, co zawsze było domeną gdańskiej kuchni, zaś historię miasta wykorzystuje jako inspirację i dba, by nie odeszła w zapomnienie.

Rafał Wałęsa
Executive chef i współwłaściciel restauracji Sztuczka w Gdyni oraz Sztuczka Bistro w Sopocie. Doświadczenie zdobywał w Irlandii, pracując w najlepszych, 5 -gwiazdkowych hotelach. Jeden z prekursorów kuchni autorskiej w Trójmieście.

Tomasz Deker
Cukiernik z tytułem Mistrza Świata, właściciel kilku konceptów: rzemieślniczej piekarni cukierni Tomasz Deker Bakery, brasserie Tu Można Marzyć By Tomasz Deker, Coffee & Cake w Stacji Foodhall, autorskiej marki z rzemieślniczych lodów Spoon. Juror w konkursach takich jak Bocuse d'Or, czy Arte Culinaria Italia, reprezentant Polski w międzynarodowych zawodach kulinarnych. Karierę rozpoczął w Poznaniu w jednej z lokalnych cukierni. Doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce oraz za granicą, między innymi w szwajcarskiej L'Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly czy włoskiej Venecia w Sztokholmie.

Grzegorz Labuda
Współwłaściciel Restauracji Chmielna by Grzegorz Labuda w Gdańsku, Executive Chef w hotelu Haffner***** w Sopocie.  Wykreował tak prestiżowe miejsca w Polsce jak restauracja Villa Sedan, Boutique Hotelu Blow Up Hall *****,  Hotel St.Bruno **** i restauracja Grand Hotelu Tiffi ***** w Iławie. To ambasador nurtu Modern Polish Cuisine, znawca pomorskiej kuchni, autor książek kulinarnych, nazywamy jest prawdziwym wirtuozem smaku.

Rafał Kopicki
Szef kuchni restauracji True w Gdańsku został doceniony przez przewodnik Gault & Millau oraz międzynarodową organizację Slow Food. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w Hotelu Królewskim. Kunszt niebanalnej kompozycji smaków i pasję do kuchni regionalnej rozwijał w takich restauracjach jak Inspiracja, czy Nowy Świat.

Organizatorem TOUR de FRIENDS jest magazyn FOOD & FRIENDS