To będzie spacer śladami najpopularniejszych gdańskich przekąsek, napojów i dań sprzed lat. Gdańskie mleko migdałowe, królowa kanapek Fischbrötchen. Jedli to wszyscy i wszędzie. Pokażę Ci gdzie. O codziennym, zwykłym życiu gdańszczanina i gdańszczanki z przełomu XIX/XX w. opowiedzą nam sami gdańszczanie: Marie Sangene opowie jak wyglądała praca służącej? Johanes Troyan jak sobie radził po bankructwie drobny kupiec z Ogarnej. Brunon Zwarra opowie jak pić piwo w niezanym miejscu. Ferdynand Zernecke zdradzi sekrety kasy urzędu miejskiego. Przejdziemy się po mieście ich śladami. Zobaczysz gdzie pracowali, gdzie odpoczywali, robili zakupy? Będzie sporo o starej gdańskiej kuchni o klopsach królewieckich i zwibakach. No i najważniejsze spróbujesz jak smakuje w dzisiejszej wersji gdańskie mleko migdałowe (na zdjęciu powyżej). Restauracja gdzie go spróbujemy, kreatywnie podeszła do deseru i rozdzieliła składniki. Jak dowiesz się na spacerze.