Spotkanie stacjonarne z degustacją. 100 lat temu w każdym lokalu Wrzeszcza i nie tylko można było zjeść Fischbrötchen. Najpopularniejszą kanapkę w wielu odmianach. Klasyczna składała się z bułki pszennej ze śledziem w wersji Bismarck (w zalewie octowej), korniszonem i cebulką. Ale to nie była jedyna wersja, było ich wiele. Proste i wykwintne. Jedną z nich spróbujesz na spotkaniu. Jaką? Dowiesz się na miejscu. Jednego możesz być pewna/pewien, że Arkadiusz Onasch właściciel restauracji Winne Grono i twórca Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków przygotuje wyśmienitą. Ale zanim do tego dojdzie opowiem Ci i pokażę na slajdach miejsca, w których mieszkańcy Wrzeszcza i nie tylko spędzali czas wolny, spacerując po Jaśkowej Dolinie. Dowiesz się jak spędzali czas wolny? Jak wyglądały festyny, na których się bawiono? Jakie rozrywki dominowały? Gdzie powstawały ulubione lokale. Jakie dania i napoje królowały w menu? A na koniec spróbujesz tego czym zajadali się kiedyś. A szef kuchni opowie o tym jak wyglądała gdańska kuchnia 100 lat temu.