Kuchnia tajska to przede wszystkim harmonia i przyjemność. Duży wpływ na rozwój kuchni tajskiej miały sąsiednie kraje, które wniosły swoje przysmaki i zasady sztuki kulinarnej. Dlatego potrawy z Chin, Laosu czy Indii znajdują swoje miejsce w tak lubianej kuchni świata.
Naturalnie mistrzowie kuchni tajskiej wykształcili swoje reguły komponowania posiłków. W kuchni Tajowie szukają harmonii która jest uznana przez nich za istotę udanego i spełnionego życia. Dania powinny być ostre, słodkie, gorzkie, kwaśne i słone zarazem. Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna, bazuję w dużej mierze na naturalnym bogactwie przypraw i ziół.
Przygotujemy:
-Tom Kha Talay (ostra zupa tajska z krewetkami, kalmarami, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i kolendrą)
- Kaeng Khiao Wan Kai (kurczak w zielonym curry z mlekiem kokosowym, kaffirem i tajską bazylią)
- Pad Thai Koong (makaron ryżowy z krewetkami, orzechami ziemnymi i sosem z tamaryndowca)
- Som Tam Thai (ostra sałatka z zieloną papają)
- Mango Sticky Rice (ryż na słodko z mlekiem kokosowym i mango)