Kuchnia tajska to przede wszystkim harmonia i przyjemność. Duży wpływ na rozwój kuchni tajskiej miały sąsiednie kraje, które wniosły swoje przysmaki i zasady sztuki kulinarnej. Dlatego potrawy z Chin, Laosu czy Indii znajdują swoje miejsce w tak lubianej kuchni świata.
Naturalnie mistrzowie kuchni tajskiej wykształcili swoje reguły komponowania posiłków. W kuchni Tajowie szukają harmonii która jest uznana przez nich za istotę udanego i spełnionego życia. Dania powinny być ostre, słodkie, gorzkie, kwaśne i słone zarazem. Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna, bazuję w dużej mierze na naturalnym bogactwie przypraw i ziół.
Przygotujemy:- Mu Ping (szaszłyki z wieprzowiny z ostrym sosem)
- Po Pia Sot (świeże spring rools z sosem chili-limonkowym)
- Bami Tom Yum Kung Nam Khon (zupa Tom Yum z makaronem i krewetkami)
- Kaeng Kai Kap Kluai Dip (kurczak curry z zielonym bananem i ryżem)
- Som Chun (owoce Lycche z imbirowym syropem i zielonym mango)