Ona konkretna, zakochana w tradycji, ceniąca wyraźne smaki, indywidualistka. On romantyczny, towarzyski, uwodzący, znający swoją wartość. Jaki będzie efekt wyjątkowego połączenia francuskiej kuchni i polskiego kunsztu kulinarnego? Przekonają się o tym Zwiedzający podczas 8. edycji Targów FOOD-to-GO, które odbędą się 6 i 7 lutego w AmberExpo w Gdańsku.
Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO w Gdańsku od kilku lat odpowiadają na potrzeby branży gastronomicznej, dynamicznie rozwijającej się na północy Polski. Kompleksowa oferta blisko 100 wystawców skierowana do przedstawicieli restauracji i barów oraz kawiarni, lodziarni, cukierni sprawia, że Targi co roku odwiedzane są przez około 3000 branżowych zwiedzających, szukających inspiracji na nadchodzący sezon.
Tematem przewodnim 8. edycji Targów będzie bistro w polskiej odsłonie jako miejsce łączące restaurację, kawiarnię, cukiernię i bar, w którym można w przyjemnej atmosferze, ale szybko zjeść.
Kuchnia od sercaTylko kuchnia tworzona z miłością, pasją i z sercem daje gwarancję sukcesu. Taką też "kuchnię od serca" - w myśl tegorocznego hasła przewodniego Targów - odkryją Zwiedzający w dniach 6 i 7 lutego. Na wydarzeniu będzie można poczuć magię święta miłości, próbując wyśmienitych potraw i słodkości przygotowanych specjalnie z okazji zbliżających się Walentynek! Nie zabraknie również afrodyzjaków.
Słodkie i słone desery, lody, food trucki, gotowe dania, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, a także prezentacje sprzętu gastronomicznego i akcesoriów do parzenia kawy czy wyposażenia ogródków gastronomicznych. Dodatkowo - strefy tematyczne skupiające producentów i dystrybutorów wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
Atrakcją wydarzenia będą wyjątkowe spotkania z cenionymi szefami kuchni młodego pokolenia. Na targi zawitają
Sylwia Ładyga - blogerka kulinarna, uczestniczka popularnego programu telewizyjnego oraz
Aleksander Baron, na nowo przywracający do łask polskie smaki. Ponadto gośćmi targów będą
Constant-Michel Labarre mistrz kuchni francuskiej,
Jola Słoma i Mirek Trymbulak - autorzy książek kucharskich i serii programów kulinarnych, takich jak "Atelier Smaku".
Dlaczego warto?Ciekawy program towarzyszący, bogata oferta Wystawców oraz branżowi Odwiedzający to atuty Targów FOOD-to-GO. Impreza od wielu lat jest ważnym miejscem spotkań przedstawicieli branży gastronomicznej na północy Polski.
Specjalnie przygotowane strefy tematyczne pozwolą każdemu Wystawcy na odnalezienie najbardziej optymalnego miejsca do zaprezentowania swoich produktów.
Targi tworzone są przez zespół profesjonalistów, organizujących również Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Dzięki temu mogą Państwo liczyć na korzystną ofertę udziału w obu imprezach i jeszcze lepiej dotrzeć do branży gastronomicznej zarówno północnej, jak i południowej Polski.
REJESTRACJAStrefa Deserowe InspiracjeStałą częścią Targów Food-to-Go jest Strefa Deserowe Inspiracje. To tutaj co roku swoje produkty prezentują producenci i dystrybutorzy kawy, herbaty, czekolady oraz słodkich i słonych deserów, lodów, sorbetów, dodatków i dekoracji cukierniczych. Na przestrzeni kilku ostatnich lat Strefa Deserowe Inspiracje stała się miejscem, w którym liczne grono pomorskich mistrzów cukiernictwa i kucharzy nawiązuje kontakty biznesowe oraz zgłębia nieznane dotąd tajniki słodkich receptur. Mini desery, słodkie przekąski, koktajle oraz sztuka dekorowania tortów i ciast to wybrane tematy, które pojawią się w kolejnej odsłonie tej strefy.
Strefa Multi CaféWraz z dynamicznym rozwojem kawiarni, ich oferta staje się coraz bardziej kompleksowa. Można w nich nie tylko napić się aromatycznej kawy, ale spróbować sezonowych deserów, sorbetów czy lodów, a nawet zjeść coś na szybko. W nadmorskiej strefie, gdzie konkurencja tego typu lokali jest duża, ważne jest, aby się wyróżnić i przyciągnąć sezonowego klienta nie tylko menu, ale wystrojem wnętrza czy aranżacją ogródka. Zatem właściciele obiektów gastronomicznych poszukują nowych inspiracji i artykułów, które mogłyby stać się harmonijnym dopełnieniem ich lokalu.
Z myślą o nich przygotowaliśmy nową Strefę Multi Café. Poprzez swój charakter przybliży odwiedzającym klimat francuskiego bistro. Znajdziemy tu np. porady dotyczące wystroju ogródków i lokali gastronomicznych: zaprezentowane zostaną m.in. zastawy stołowe, meble, oświetlenie i akcesoria z zakresu architektury ogrodowej.
Zakres produktów:- zastawa stołowa, porcelana, sztućce
- meble, mobilne meble, podesty, składane elementy wyposażenia, sofy, wiszące siedziska, leżanki (styl eklektyczny: kinfolk, hygge), podświetlane meble
- oświetlenie, świecące girlandy
- tekstylia i dekoracje,
- wyposażenie ogródków i tarasów, zadaszenia, pergole, markizy, plisy
- akcesoria z zakresu architektury ogrodowej, żywe ściany i dachy, rośliny jadalne, zioła
- kropelkowe kurtyny, fontanny
- kominki, zewnętrzne grille, gazowe piecyki
- bar zewnętrzny, strefa live cooking
Strefa Prezentacji i WarsztatówTargi FOOD-to-GO zapewniają możliwość prezentacji Państwa oferty na indywidualnych stoiskach targowych oraz w specjalnej Strefie Prezentacji i Warsztatów. Bogaty dwudniowy program seminaryjno-warsztatowy jest wynikiem obserwacji rynku, zmieniających się trendów w gastronomii oraz wiedzy i doświadczenia wielu zaangażowanych osób. Program przygotowywany jest we współpracy ze znanymi kucharzami, cukiernikami i ekspertami z branży gastronomicznej. W 2017 roku byli to m.in.:
- Tomasz Fierke znany z video bloga "Kucharz z Kaszub"
- Mistrzowie Cukiernictwa: Marta Truskolawska-Plichcińska oraz Dawid Makurat
- Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku
Choć lifemotivem tegorocznych Targów FOOD-to-GO jest kuchnia francuska, organizatorzy nie zapominają o naszej, wywodzącej się ze staropolskich tradycji, lecz korespondującej ze współczesnymi smakami. W strefie Prezentacji i Warsztatów będzie można spotkać m.in.
Tomasza Szydzikowskiego - szefa kuchni specjalizującego się w gęsinie, która na Kaszubach zawsze była popularna i wiele restauracji wręcz prześciga się w różnorodnych propozycjach dań z tego mięsa. Szydzikowski promuje kuchnię zdrową z nawiązaniem do staropolskich tradycji w autorskim wydaniu. Targi FOOD-to-GO odwiedzi również
Zyta Górna - gospodyni z Kaszub, która od lat podczas targów opowiada o tradycjach regionu i prezentuje bogactwo kaszubskich smaków.
Zapraszamy Państwa do organizacji własnych szkoleń, warsztatów oraz seminariów tematycznych, które uzupełnią ofertę targową. Taka forma prezentacji umożliwia spotkanie z konkretnymi odwiedzającymi, pozwala jeszcze lepiej poznać ich oczekiwania i wypromować swój produkt bądź rozwiązanie.