stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Od października ruszyły pierwsze w Trójmieście Profesjonalne Warsztaty Kulinarne, prowadzone przez Tomasz Dekera, polskiego mistrza cukiernictwa i członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zajęcia skierowane są wszystkich fanów czekolady, tart, ciast, pralinek, babeczek i deserów, a także pasjonatów tradycyjnej kuchni w mistrzowskim wydaniu.

sty 10

piątek, g. 19:30

bilety 130 zł
sty 11

sobota, g. 15:00

bilety 199 zł
Pierwsze spotkania skupione wokół wariacji z deserami, a następne wzbogacone zostaną spotkaniami z najlepszymi polskimi szefami kuchni.

Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Uczestnicy bazują na najlepszej jakości produktach regionalnych, które wliczone są w cenę kursu. Warsztaty trwają ok. 3 godziny i odbywają się w godzinach wieczornych oraz w weekendy, cyklicznie cztery razy w miesiącu. Uczestnicy podzieleni zostają na grupy, w warsztatach może uczestniczyć max 12 osób. Udział w zajęciach zostaje potwierdzony dyplomem a uczestnicy otrzymują także receptury i niespodzianki.

Plan warsztatów zapowiada się następująco:

09.10.2011, godz. 16.00 - 19.00 - Serniki i serniczki na polskich serach jak i na mascarpone, serniki amerykańskie na philadelphi, zastosowanie jogurtu greckiego w deserach typu light

27.10.2011, godz. 18.00 - 21.00 - Polska jesień i jej owoce: jabłka, gruszki, pigwa, śliwki, malina, jeżyna, rokitnik, jarzębina

29.10.2011, godz. 17.00-20.00 - Wariacje na temat czekolady: praliny, ciasta czekoladowe

05.11.2011, godz. 17.00 - 20.00 - Smaki słonecznej Italii - wykorzystanie włoskich produktów w tworzeniu fantazyjnych deserów

20.11.2011, godz. 16.00 - 19.00 - Czekolada w ciastach i deserach - ciasto Getau aux Chocolate, biszkopty i torty czekoladowe, desery czekoladowe

26.11.2011, godz. 17.00 - 20.00 - Wariacje na temat czekolady cz.2 - trufle i figurki czekoladowe

27.11.2011, godz.16.00 - 19.00 - Klasyki deserów, które przeszły do historii: Creme Brulee, Austriacki strudel jabłkowy, Sernik NewYorker, Crepes Suzette

03.12.2011, godz. 17.00 - 20.00 - Nowoczesna kuchnia polska - Wykorzystanie kuchni molekularnej w cukiernictwie

04.12.2011, godz.16.00 - 19.00 - Ciasta świąteczne w nowej odsłonie - wariacje na temat maku, sera i bakalii

11.12.2011, godz.16.00 - 19.00 - Ozdoby świąteczne z pierników; dekoracje choinkowe, domki z piernika

17.12.2011, godz. 17.00 - 20.00 - Słodkie warsztaty dla najmłodszych; wspólne pieczenie i dekorowanie pierników na święta

Informacje oraz zapisy na warsztaty:
kulinarne.warsztaty@gmail.com
https://www.facebook.com/TrojmiejskieWarsztatyKulinarne