Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, zapraszają do udziału w jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych "Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych", realizowane w ramach II etapu operacji pn. "Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza".
UWAGA! Brak miejsc.
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województw: Małopolska, Śląskie. Pozytywna energia, Podkarpackie, swietokrzyskie.pro , Lubelskie , Mazowieckie , kujawsko-pomorskie oraz Pomorskie.
Do udziału w wydarzeniu zapraszamy rolników, przedsiębiorców przedstawicielki/le kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki.
Program warsztatu:
9.30 - 10.00 serwis kawowy
10.00-10.30 - I część pokazu kulinarnego , prezentacja surowca
10.30- 12.30 -wykłady prowadzone przez dwóch ekspertów merytorycznych - prezentacja ras rodzimych
12.30 - 13.30 - przerwa obiadowa
13.30- 14.30 - wykład - ekspert merytoryczny - przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca-gastronom-konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy ras rodzimych. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rasy rodzime.
14.30 - 16.00 - część praktyczna - II cz.pokazu kulinarnego oraz degustacja dań przygotowanych dla uczestników warsztatu podczas pokazu kulinarnego