Dzikie rośliny jadalne to dawno zapomniane składniki, które towarzyszyły naszym babkom i pradziadom na codzień. Warsztaty dzikiej kuchni to sztuka korzystania z darów, jakimi obdarowuje nas natura. To ciekawa przygoda oraz sposób na włączenie nowych smaków do codziennej diety.
Jesień to ostatni moment, by skorzystać z obfitych, dzikich plonów. Podczas warsztatów będziecie mieć okazję poznać smak i aromat składników pochodzących z łąk i lasów. Kasia opowie o ich niezwykłych właściwościach dla zdrowia i urody i podpowie w jaki sposób zachować ich moc na dłużej.
Przygotujemy:
- nalewka na sezonowych owocach i ziołach
- fermentowany, ostry sos jarzębinowy
- chrupiące krakersy z zestawem sezonowych past i kiszonych dodatków
- zupę krem z korzeni dzikiego pasternaku oraz jabłek z musem chrzanowym
- sałatkę z pieczonymi burakami, sosem jeżynowym i serem kozim podaną na ciemnozielonych liściach
- aromatyczną pieczeń roślinną podawana z ziemniakami hasselback z dzikim masłem
- delikatny mus czekoladowy z konfiturą z czarnego bzu oraz świeżymi jagodami jałowca
Podczas spotkania spróbujecie fermentowanych napojów alkoholowych na bazie dzikiej róży oraz dzikiego bzu a także nalewek na rozmaitych dzikich roślinach.
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).