stat
Impreza już się odbyła

Dzikie rośliny jadalne to dawno zapomniane składniki, które towarzyszyły naszym babkom i pradziadom na codzień. Warsztaty dzikiej kuchni to sztuka korzystania z darów, jakimi obdarowuje nas natura. To ciekawa przygoda oraz sposób na włączenie nowych smaków do codziennej diety.

lis 29

piątek, g. 14:30

bilety 59 zł
lis 29

piątek, g. 14:30

bilety 59 zł
Jesień to ostatni moment, by skorzystać z obfitych, dzikich plonów. Podczas warsztatów będziecie mieć okazję poznać smak i aromat składników pochodzących z łąk i lasów. Kasia opowie o ich niezwykłych właściwościach dla zdrowia i urody i podpowie w jaki sposób zachować ich moc na dłużej.

Przygotujemy:

  • nalewka na sezonowych owocach i ziołach

  • fermentowany, ostry sos jarzębinowy

  • chrupiące krakersy z zestawem sezonowych past i kiszonych dodatków

  • zupę krem z korzeni dzikiego pasternaku oraz jabłek z musem chrzanowym

  • sałatkę z pieczonymi burakami, sosem jeżynowym i serem kozim podaną na ciemnozielonych liściach

  • aromatyczną pieczeń roślinną podawana z ziemniakami hasselback z dzikim masłem

  • delikatny mus czekoladowy z konfiturą z czarnego bzu oraz świeżymi jagodami jałowca


Podczas spotkania spróbujecie fermentowanych napojów alkoholowych na bazie dzikiej róży oraz dzikiego bzu a także nalewek na rozmaitych dzikich roślinach.

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).