We Włoszech makaron jest podawany najczęściej jako pierwsze danie obiadowe. Jego większa porcja może stanowić samodzielne danie, a bogactwo składników i smaków sprawi, że zastąpi cały posiłek.
Prowadzenie: Claudia Filippi-Chodorowska
Przygotujemy
- spaghetti a. tonno (spaghetti z tuńczykiem i kaparami)
- spaghetti con mascarpone e peperoni (spaghetti z papryką i mascarpone)
- linguine al pesto (linguine z bazyliowym pesto)
- spaghetti alla carbonara (spaghetti carbonara z guanciale)
- spaghetti amatericiana (spaghetti z sosem pomidorowym i pancettą)
- linguine ai frutti di mare (linguine z owocami morza)
- penne mari a monti (penne z borowikami i krewetkami)
- penne al salmone e salvia (penne z wędzonym łososiem i szałwią, w śmietanowym sosie)
Na warsztatach pracujemy indywidualnie.
-> po gotowaniu degustujemy przygotowane sosy, podczas spotkania serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.