We Włoszech makaron jest podawany najczęściej jako pierwsze danie obiadowe. Jego większa porcja może stanowić samodzielne danie, a bogactwo składników i smaków sprawi, że zastąpi cały posiłek.
Prowadzący: Claudia Filippi-Chodorowska
Czas trwania: 3,5-4 h
Przygotujemy> spaghetti cacio e pepe (spaghetti z pecorino, parmezanem, masłem i pieprzem)
> linguine al pesto (linguine z bazyliowym pesto)
> spaghetti alla carbonara (spaghetti carbonara z guanciale)
> spaghetti amatericiana (spaghetti z sosem pomidorowym i pancettą)
> linguine ai frutti di mare (linguine z owocami morza)
> penne mari a monti (penne z borowikami i krewetkami)
> penne al salmone e salvia (penne z wędzonym łososiem i szałwią, w śmietanowym sosie)
-> na warsztatach pracujemy indywidualnie.
->po gotowaniu degustujemy przygotowane sosy, podczas spotkania serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.