Nastolatki w kuchni tworzą potrawy, które swoim kunsztem wykonania zaskakują wielu dorosłych. Dla nas kuchnia to międzynarodowy język, który ułatwia obcowanie ze światem. Podczas warsztatów pozwalamy uwolnić wyobraźnie i zdradzamy nowe sekrety kulinarne. Tematem spotkania będzie kuchnia bliskiego wschodu, gdzie domeną są bardzo oryginalne połączenia smakowe.
Warsztaty są skierowane dla nastolatków w wieku 12-17 lat, zajęcia odbywają się bez udziału rodziców.
Przygotujemy:
- Kibbeh Zankaliyeh (wegetariańskie krokiety z bulguru i szpinaku z melasą z granatu) Syria
- Köfte (kotleciki z jagnięciny i wołowiny) Turcja
- Hummus (pasta z ciecierzycy) Liban
- Arnabeet Mekle (pieczony kalafior z tahini) Liban
- Falafel (smażone kulki z ciecierzycy) Liban
- Lazzaqyat (naleśniki z pistacjami i sosem) Syria
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).