stat
Impreza już się odbyła

Warsztaty kulinarne - Podstawy bezglutenowej kuchni wegańskiej

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią roślinną lub masz alergię na gluten, laktozę i inne nietolerancje pokarmowe. Weź udział w naszych warsztatach i dowiedz się jak zmienić sposób codziennego gotowania, tak by żyć zdrowo, a jednocześnie nie tracić dobrego smaku potraw.

w każdy poniedziałek (do 17.06), g. 18:00

Gdańsk, Bolesława Chrobrego 79D/3
Podczas wydarzenia dowiesz się jak wzbogacić swoją dietę o wartości odżywcze, ponieważ korzystamy tylko z naturalnych, najwyższej jakości składników. Bez chemii. Bez GMO. Poznasz tajniki przygotowania bezglutenowego ciasta, pizzy, tarty czy placków i naleśników nawet bez użycia jaj.
Pokażemy Ci, że ograniczenia w diecie, są jedynie pretekstem do dobrej zabawy w kuchni, która pobudza kreatywność i otwiera na nowe smaki.

Zapraszamy Cię jeśli:
• Chcesz poznać podstawy kuchni bezglutenowej;
• Chcesz poszerzyć swoją wiedzę z zakresu kuchni roślinnej;
• Chcesz zacząć gotować pyszne, wegańskie, bezglutenowe obiady i przekąski;
• Chcesz wprowadzić do swojej diety nowe, zdrowe, bezglutenowe i wegańskie potrawy;

Program warsztatów:
Poznajemy się przy filiżance dobrej kawy lub herbaty i przechodzimy do części teoretycznej podczas której przedstawimy podstawy bezglutenowej kuchni wegańskiej. Będziemy mówić o zdrowiu, o dobrych bezglutenowych produktach i o tym czym zastąpić popularne produkty takie jak mąka czy jajko. Następnie każdy otrzymuje jedną z wybranych potraw do przygotowania. Na samym końcu czeka Was degustacja wszystkich przygotowanych potraw. To co zostaje zabieracie ze sobą do domu :)
Wszystkie realizowane przepisy otrzymacie na adres mailowy po warsztatach.

Czego się nauczysz?
• Gryczane bliny z majonezem z kalafiora;
• Pizza wegańska;
• Naleśniki z konfiturą z dyni i z pomarańczy;
• Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane ryżem i pastą z wędzonego tofu;
• Gnocchi w sosie szpinakowym;
• Zupa Minestrone z lanymi kluskami;
• Farsz meksykański do naleśników;
• Papryki nadziewane ziemniakami z kapustą i grzybami i chutney śliwkowy;
• Pasztet z soczewicy i sos chrzanowo wiśniowy;
• Tarta z czekoladowym kremem;

Każdy z uczestników otrzyma do dyspozycji cały niezbędny sprzęt do wykonania danej potrawy. Wystarczy, że zabierzecie ze sobą dobry nastrój. Czas warsztatów ok. 4 godziny.

Termin warsztatów: 27 lipca 2019, godz. 18:00 do 22:00
Koszt warsztatów: 240 zł/os.
MIEJSCE: Gdynia Orłowo, ul. Sosnowiecka 35

Warsztaty poprowadzimy my czyli Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Jesteśmy autorami książek kucharskich oraz serii programów kulinarnych emitowanych na antenie Kuchni +. Nasza pracownia kulinarna ATELIER SMAKU to kameralna, profesjonalnie wyposażona szkoła gotowania, w której odbywają się warsztaty kulinarne dla amatorów i profesjonalistów. W związku z tym, że nie używa się tutaj produktów odzwierzęcych oraz glutenu, miejsce to stanowi bezpieczną przystań dla osób, którym taka kuchnia wypełniona aromatem świeżych ziół, przypraw i naturalnych składników, jest bliska z powodów ideologicznych lub zdrowotnych.