Przygotowanie steka perfekcyjnego to rzecz, którą każdy kucharz zarówno profesjonalista, jak i amator powinien opanować do perfekcji. Technik jego przyrządzania jest wiele, tak jak wiele jest rodzajów samych steków. Wybór mięsa najlepszej jakości, niezależnie od budżetu i metody jego przyrządzenia, tak by efekt był za każdym razem imponujący. Wszystko to przyprawimy małymi, acz znaczącymi wskazówkami na przyrządzanie steków na grillu, patelni czy w piekarniku, w wersji rare, medium rare i well done. Adam pokażę Wam jak wybierać najlepszą wołowinę i jak ją wyśmienicie przygotować.
Nauczycie się podstawowych cięć steków i ich różniących się smaków, jak najlepiej przygotować inne kawałki mięsa. Zobaczycie jak przygotować steka wedle upodobań- rare, medium rare i well done- na podstawie czasu obróbki mięsa, dotyku czy temperatury. Dowiecie się jak uzyskać najlepsze rezultaty przy użyciu piekarnika, patelni i grilla i dlaczego mięso musi odpocząć przed podaniem.
Nauczycie się jak przygotować najlepsze dodatki do steków (sosy w wersji na zimno, na ciepło i fresh).
Przygotujemy:
- Flat iron
- Bavette
- T-Bone
- Rib Eye
- New York
Ciekawe sosy i dodatki:
- ziołowa salsa z chrzanem
- demi z grzybów i szalotki
- sos pieprzowy
- sos z czarnej fasoli i sezamu
- ziemniaki Hasselbank
- ziemniaki Colcannon
- ziemniaki Lyonnais
- puree z pieczonej pietruszki
- sałatka z pieczonych boczniaków
- sałatka z kukurydzy, ogórków z sosem z maślanki
- jarmuż z miętą, dresingiem z orzechów ziemnych
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).