stat

Nauczycie się podstawowych cięć steków i ich różniących się smaków, jak najlepiej przygotować inne kawałki mięsa. Zobaczycie jak przygotować steka wedle upodobań- rare, medium rare i well done- na podstawie czasu obróbki mięsa, dotyku czy temperatury. Dowiecie się jak uzyskać najlepsze rezultaty przy użyciu piekarnika, patelni i grilla i dlaczego mięso musi odpocząć przed podaniem. Nauczycie się jak przygotować najlepsze dodatki do steków (sosy w wersji na zimno, na ciepło i fresh).

Prowadzenie: Adam Woźniak
Przygotujemy:

  • Shoulder

  • Bavette

  • T-Bone

  • Rib Eye


Ciekawe sosy i dodatki:

  • ziołowa salsa z chrzanem

  • sos pieprzowy

  • gremolata z pieczonych grzybów

  • chutney z jablek i chili

  • orientalne chimichurri

  • pieczone bataty z majonezem cytrusowym

  • ziemniaki Colcannon

  • puree z pieczonej pasternaku z wanilią

  • dynia piżmowa z palonym masłem orzechami pekan

  • smażona sałata rzymska z potatkami, gotowanym jajkiem i winegretem z panchetty

  • sałatka z kukurydzy, ogórków z sosem z maślanki

  • pieczone buraki z cytrusami sałata i oliwa chrzanowa

  • sałatka z orkiszu pieczonej marchwi , moreli pistacji i ricotty

Na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie. Po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.
maj 14

środa, g. 17:30

Gdańsk,
bilety 160 zł
cze 14

sobota, g. 10:00

bilety 430 zł