Nauczycie się podstawowych cięć steków i ich różniących się smaków, jak najlepiej przygotować inne kawałki mięsa. Zobaczycie jak przygotować steka wedle upodobań- rare, medium rare i well done- na podstawie czasu obróbki mięsa, dotyku czy temperatury. Dowiecie się jak uzyskać najlepsze rezultaty przy użyciu piekarnika, patelni i grilla i dlaczego mięso musi odpocząć przed podaniem. Nauczycie się jak przygotować najlepsze dodatki do steków (sosy w wersji na zimno, na ciepło i fresh).
Prowadzenie: Adam Woźniak
Przygotujemy:
- Shoulder
- Bavette
- T-Bone
- Rib Eye
Ciekawe sosy i dodatki:
- ziołowa salsa z chrzanem
- sos pieprzowy
- gremolata z pieczonych grzybów
- chutney z jablek i chili
- orientalne chimichurri
- pieczone bataty z majonezem cytrusowym
- ziemniaki Colcannon
- puree z pieczonej pasternaku z wanilią
- dynia piżmowa z palonym masłem orzechami pekan
- smażona sałata rzymska z potatkami, gotowanym jajkiem i winegretem z panchetty
- sałatka z kukurydzy, ogórków z sosem z maślanki
- pieczone buraki z cytrusami sałata i oliwa chrzanowa
- sałatka z orkiszu pieczonej marchwi , moreli pistacji i ricotty
Na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie. Po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.