stat
Impreza już się odbyła

Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe.  Przedstawimy historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzimy Was w specyfikę kuchni japońskiej i opowiemy o tajnikach etykiety. Podczas wspólnego spotkania podzielimy się informacjami na temat  przygotowania ryżu, filetowania ryb, oraz samodzielnego przygotowania sushi. Nauczycie się  jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki.

paź 19

sobota, g. 10:00

bilety 440 zł

w każdą niedzielę (do 29.06.2025), g. 13:00

Gdańsk,
bilety 89 zł
Przygotujemy
Nigiri czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami
Ebi (gotowana krewetka)
Unagi Kabayaki  (grillowany węgorz morski w sosie słodkim)
Tamago  (słodki omlet)
Sake (łosoś)
Maki czyli formę rolek. Na płatku wodorostów nori, rozkładamy ryż i składniki, następnie zwijamy
Salmon maki   (z łososiem)
Tekka maki (z tuńczykiem)
Kappa maki (z ogórkiem i sezamem)
Oshinko maki (z marynowaną rzepą daikon)
Futo maki (z marynowaną tykwa, łososiem, awokado, serkiem, ogórek)
Sake Teriyaki (z pieczonym łososiem, serkiem, marynowaną marchewką i omletem)
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).