Przygotujcie się na fascynującą podróż w świat sushi, gdzie nie tylko nauczycie się samodzielnie przygotowywać tą potrawę, ale także zrozumiecie filozofię i tradycje kulinarną. Wprowadzimy Was w specyfikę kuchni japońskiej i opowiemy o tajnikach etykiety. Podczas wspólnego spotkania podzielimy się informacjami na temat przygotowania ryżu, filetowania ryb. Nauczycie się jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki.
Prowadzenie: Kamil Sadkowski
czas trwania 3-4 h
PrzygotujemyNigiri, czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami
Ebi (gotowana krewetka)
Unagi Kabayaki (grillowany węgorz morski w sosie słodkim)
Tamago (słodki omlet)
Sake (łosoś)
Maki, czyli formę rolek. Na płatku wodorostów nori, rozkładamy ryż i składniki, następnie zwijamy
Salmon maki (z łososiem)
Tekka maki (z tuńczykiem)
Kappa maki (z ogórkiem i sezamem)
Oshinko maki (z marynowaną rzepą daikon)
Futo maki (z marynowaną tykwa, łososiem, awokado, serkiem, ogórek)
Sake Teriyaki (z pieczonym łososiem, serkiem, marynowaną marchewką i omletem)
-podczas warsztatów pracujemy indywidualnie.
-po zakończonym gotowaniu, posiłki są pakowane w ekologiczne opakowania na wynos.
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.