Kuchnia tajska to przede wszystkim harmonia i przyjemność. Duży wpływ na rozwój kuchni tajskiej miały sąsiednie kraje, które wniosły swoje przysmaki i zasady sztuki kulinarnej. Dlatego potrawy z Chin, Laosu czy Indii znajdują swoje miejsce w tak lubianej kuchni świata.
Naturalnie mistrzowie kuchni tajskiej wykształcili swoje reguły komponowania posiłków. W kuchni Tajowie szukają harmonii która jest uznana przez nich za istotę udanego i spełnionego życia. Dania powinny być ostre, słodkie, gorzkie, kwaśne i słone zarazem. Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna, bazuję w dużej mierze na naturalnym bogactwie przypraw i ziół.
Przygotujemy:Laap Pet Isaam (sałatka z siekanej kaczki)
Saeng Wa (krewetki z grilla z sosem z tamaryndowca i chili)
La Tiang (jajeczna paczki z nadzieniem wieprzowo-orzechowym)
Tom Yam Pla (kwaśna zupa rybna)
Kaeng Bumbai Nuea (curry z wołowiną i ogórkiem)
Pla Muek Sot Sai Nueng Manao (faszerowane kalmary gotowane na parze z dresingiem)
Khanom Jin Kai Khua (makaron vermicelli z curry, siekanym kurczakiem i sosem chili-kokosowym)
Som Chun ( owoce Lycche z imbirowym syropem i zielonym mango)
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).