Na naszych warsztatach odkryjecie dwa kulinarne symbole Mediolanu risotto alla milanese, czyli aksamitne risotto z szafranem, oraz costoletta alla milanese, złocisty, soczysty sznycel, który stał się ikoną tamtejszej kuchni. Poznacie też lombardzką miłość do najlepszej jakości ryb i owoców morza, której korzenie sięgają słynnego mediolańskiego targu rybnego. Zapraszamy na kulinarną podróż do serca Lombardii, gdzie elegancja i tradycja łączą się na talerzu, tworząc niepowtarzalne smaki.
Prowadzenie: Claudia Filippi-Chodorowska
Przygotujemy:sedano gratinato (zapiekany seler naciowy pod beszamelem)
costoletta alla milanese (kotlet po mediolańsku)
risotto allo zafferano ( risotto z szafranem)
ossobuco (gicz cielęca w białym winie)
frittelle di riso (placuszki z ryżu)
fragole al. pepe verde (truskawki z zielonym pieprzem)
Na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie. Po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.