stat
Impreza już się odbyła
Aktualna impreza
Warsztaty kulinarne Gruzja

Warsztaty kulinarne: Włoska (Piemont)

Piemont, jak sugeruje nazwa regionu, rozciąga się u stóp gór, między Alpami od północy i zachodu i Apeninami od południa. Przypomina puzzle ułożone z 1209 miasteczek i  osad, z których każde położone jest we własnym, niepowtarzalnym krajobrazie, wśród pól, na wzgórzach lub górskich stokach, nad brzegami jezior albo wzdłuż rzek.

w każdą środę (do 21.12), g. 18:00

Gdańsk Osowa,
Wstęp wolny
Najbardziej charakterystyczną dla Piemontu porą roku jest jesień. Nadchodzi wtedy czas na odkorkowanie pierwszego młodego wina, podczas gdy nad ziemią unosi się gęsta mgła. Też jesienią rozpoczyna się polowanie na pierwsze trufle. Biała trufla z Alby jest symbolem gastronomicznego dostatku Piemontu.

Podczas warsztatów Pani Claudia pokaże jak przygotować tradycyjne dania kuchni piemonckiej, opowie o historii i zwyczajach kulinarnych, o lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Przygotujemy:

  • involtini di peperone (roladki z pieczonej papryki z tuńczykiem i kaparami)

  • tagliolini al tartufo (makaron z truflami)

  • risotto ai 4 formaggi e tartufo (risotto z 4 serami i truflami)

  • costoletta alla valdostana con tartufo (kotlet cielęcy z szynką włoską, serem i truflami)

  • 0torta gianduja (ciasto czekoladowo orzechowe)


Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).