Zjeżdżając do Toskanii zboczami Apeninów dostrzegamy, że niebo nabiera tu magicznej śródziemnomorskiej barwy. Łagodne wzgórza pocięte są precyzyjną siatką pól i winnic, przyrodę uszlachetnia praca i inteligencja ludzi, a między polami rozrzucone są wytwórnie win, tłocznie oliwy i najprzeróżniejsze warsztaty.
Prowadząca: Claudia Filippi-Chodorowska
Czas trwania: 3,5-4 h
Przygotujemy
- crostini salsiccia e mozzarella (grzanki z salsiccią i mozzarellą)
- insalata di fagioli e tonno (sałatka z fasoli i tuńczyka)
- gnudi toscani alla ricotta e spinaci (kluski toskańskie z ricotty i szpinaku i parmezanu)
- risotto alla fiorentina (risotto warzywne z wątróbką drobiową)
- coniglio in umido (królik z białym winem, ziołami i oliwkami)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.