Wenecjanie już od jedenastej rano spędzają czas na szczególnym zajęciu szukaniu cienia.
To szukanie polega na powolnym przemieszczaniu się od jednego baru do drugiego i wypijaniu w każdym z nich kieliszka lodowatego prosecco wytrawnego białego musującego wina. Próżnowanie, wykwintność i głęboka melancholia, legendarne cechy weneckiego stylu życia, znajdują odbicie w charakterystycznej kuchni tego regionu.
Wenecja różni się bardzo od pozostałej części Veneto. Wzniesione na lagunie miasto oczarowuje odrapanymi ścianami domów z XV i XVI wieku, arystokratyczną atmosferą dekadencji, książęcymi salonami z wypaczonymi przez czas podłogami. Natomiast schludne i zadbane miasteczka regionu przycupnęły między zielonymi wzgórzami, a wśród wiejskiej zieleni bieleją klasyczne XVI wieczne wille. Kuchnia ma raczej charakter kuchni stałego lądu, podczas gdy w Wenecji, opiera się w całości na rybach.
Przygotujemy crocchette di polenta (smażone kulki z polenty z grzybami i serem)
casonzei di patate ( pierożki z farszem z ziemniaków, ricotty i mascarpone)
bucatini allanatra (makaron z sosem z kaczki)
tacchinella al. melograno (uda z indyka z granatami)
placuszki z polenty z rodzynkami i winnym sosem z mascarpone
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).