Świeże zioła w kuchni to gwarancja zdrowego życia. Namówimy Was do zakładania zielonych domowych ogródków.Omówione zostaną właściwości i zastosowanie w kuchni. Opowiemy jak dbać, aby służyły nam w kuchni długi czas. Nauczycie się jak prawidłowo wykorzystywać walory smakowe wszystkich najważniejszych ziół. Przygotujemy posiłki, które odkryjecie na nowo, za sprawą świeżych ziół z ekologicznych upraw.
Prowadzący: Kamil Sadkowski
Czas trwania: 4 h
Przygotujemy:> melisa (placki z serem ricotta, syropem z melisy i kwiatów pomarańczy)
> bazylia/mięta (zapiekany rabarbar z bryndzą, pistacjami i sosem z harissy i miodu)
> bazylia tajska (klopsiki z łososia MOWI, trawą cytrynową, z dżemem z chili i pomidorów )
> kolendra (szakszuka z chorizo, awokado i pomidorami)
> lubczyk (pieczone podudzia kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami)
> tymianek (risotto cytrynowe z szafranem, szparagami i groszkiem)
> szałwia (naleśniki gryczane z jabłkami i serem kozim z orzechami włoskimi i syropem cytrynowym)
> nać pietruszki (sałata z bulgurem izraelskim, pomidorami, cebulą)
> oregano (cannelloni z owocami morza, sosem z mascarpone i brokuła)
> szczaw czerwony (sałata z pomidorów, grillowanej papryki, pieczono sera halloumi)
> rozmaryn (domowe lody z skórką cytryny i tamaryndowcem)
->na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
->po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.