Świeże zioła w kuchni to gwarancja zdrowego życia. Namówimy Was do zakładania zielonych domowych ogródków. Omówione zostaną właściwości i zastosowanie w kuchni. Opowiemy jak dbać, aby służyły nam w kuchni długi czas. Nauczycie się jak prawidłowo wykorzystywać walory smakowe wszystkich najważniejszych ziół. Przygotujemy posiłki, które odkryjecie na nowo, za sprawą świeżych ziół z ekologicznych upraw.
Prowadzenie: Kamil Sadkowski
Przygotujemymelisa (makaron gryczany z kozim serem, syropem z melisy i kwiatów pomarańczy i pistacjami)
bazylia/mięta (jagnięcina z pesto bazyliowo-miętowym, puree z kalafiora)
bazylia tajska (pieczony łosoś MOWI z makaronem i sosem spicy-miso)
kolendra (polenta z krewetkami i sosem z harissy i miodu )
lubczyk/szczypiorek (delikatny bulion warzywny z wędzonym tempeh i kiełkami )
tymianek (risotto cytrynowe z szafranem, szparagami i groszkiem)
szałwia (okra z pomidorami chipsy z szałwii )
nać pietruszki (hummus z pitą arabską i pietruszkowym aioli)
oregano (sałata z grillowanej okry, pomidorów, fety i chipsów z szałwii)
rozmaryn (domowe lody z skórką cytryny i tamaryndowcem)
Na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie. Po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.