Warsztaty będą całkowicie poświęcone diecie Hashimoto. Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, jest najczęściej występująca chorobą autoimmunizacyjną na świecie. Jest chorobą narządową swoistą, czyli atakuje konkretny narząd, w tym wypadku tarczycę. Dotyka coraz więcej osób.
Mówi się nawet o nawet 38 % ludzi, zarówno kobiet jak i mężczyzn. Towarzyszy jej wiele dolegliwości, cierpi cały organizm chorego.Hashimoto można określić jako kłamcę towarzyszące dolegliwości mogą świadczyć o wielu innych chorobach i czasami upływa wiele lat zanim pacjent usłyszy właściwą diagnozę. Choroby na dzień dzisiejszy nie da się wyleczyć, ale można wprowadzić ją w stan remisji. Warto do tego dążyć, ponieważ choroby autoimmunizacyjne często chodzą w parach.
Warsztaty będą się składały z dwóch części: teoretyczna prowadzona przez Hanię (wykład poświęcony diecie)
praktyczna prowadzona przez Kamila, gdzie wspólnie przygotujemy posiłki dedykowane dla ludzi z Hashimoto.
Przygotujemy koktajl owocowy z mlekiem kokosowym i kurkumą
szakszuka (danie śniadaniowe z dynią, boczkiem, papryką i jajkami)
krokiety maca z mąką ryżową i kukurydzianą z sosem limonkowo-miętowym
tatar z łososia MOWI z ogórkiem i sezamem
-kurczak duszony z warzywami i oliwkami Kalamata z frytkami z kolorowej marchwi i pasternaku
-warzywa z sosem curry z dzikim ryżem jaśminowym
-pudding z tapioki z mango
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).