Prowadzenie: Filipos Simeonidis
Mieszkańcy Grecji żyją w surowych warunkach, z trudem osiągając plony. Ich kuchnia jest odpowiednikiem nielekkich warunków naturalnych panujących w tym regionie świata. Posiłki greckie to duże ilości małych dań, przy których wspólnie będziemy się delektowali. Poznacie sekrety kuchni, zainspirujecie się prostotą i harmonią, która od pokoleń króluje na greckich stołach. Warsztaty wzbogacimy opowieściami Filiposa o greckich zwyczajach, kulinarnych tradycjach i ciekawostkach z regionów, gdzie kuchnia jest nie tylko pożywieniem, ale sposobem na życie.
Przygotujemyfasolada (zupa z białej fasoli)
moussaka (klasyczna zapiekanka z bakłażana)
kreatopita (zapiekanka mięsna w cieście filo)
youvetsi (jagnięcina zapiekana z makaronem kritharaki)
manitaria stifado (duszone grzyby w sosie winno-cebulowym)
avgolemono me kotopoulo (kurczak w sosie cytrynowo-jajecznym)
melomakarona (pierniczki w syropie miodowym)
garides saganaki (krewetki w sosie pomidorowym z fetą)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.