stat

Prowadzenie: Filipos Simeonidis
Mieszkańcy Grecji żyją w surowych warunkach, z trudem osiągając plony. Ich kuchnia jest odpowiednikiem nielekkich warunków naturalnych panujących w tym regionie świata.  Posiłki greckie to duże ilości małych dań, przy których wspólnie będziemy się delektowali.  Poznacie sekrety kuchni, zainspirujecie się prostotą i harmonią, która od pokoleń króluje na greckich stołach. Warsztaty wzbogacimy opowieściami Filiposa o greckich zwyczajach, kulinarnych tradycjach i ciekawostkach z regionów, gdzie kuchnia jest nie tylko pożywieniem, ale sposobem na życie.

Przygotujemy
fasolada  (zupa z białej fasoli)
moussaka  (klasyczna zapiekanka z bakłażana)
kreatopita  (zapiekanka mięsna w cieście filo)
youvetsi (jagnięcina zapiekana z makaronem kritharaki)
manitaria stifado  (duszone grzyby w sosie winno-cebulowym)
avgolemono me kotopoulo  (kurczak w sosie cytrynowo-jajecznym)
melomakarona  (pierniczki w syropie miodowym)
garides saganaki  (krewetki w sosie pomidorowym z fetą)

-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.

lis 19

środa, g. 18:00

bilety 460 zł

w każdą niedzielę (od 07.09.2025 do 28.06.2026), g. 13:00 - 15:00

Gdańsk,
bilety 115 zł