Zapraszamy Państwa w podróż do krainy kiszenia i fermentacji. Tym razem wystartujemy w Malborku - nie możemy się doczekać! Tegoroczna obfitość sprawia, że chcemy ukisić niemal wszystko! Fermentacja to sztuka, przygoda i jedna z najzdrowszych polskich tradycji.
Kiszonki słyną ze swoich właściwości probiotycznych, są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Wspierają odporność, regulują trawienie, oczyszczają organizm i obłędnie smakują!
Podczas warsztatów omówimy zasady przyrządzania kiszonek i octów, opowiemy o ich właściwościach i zastosowaniu oraz zasiądziemy do słoików.
Zapraszamy wszystkich, którzy mają apetyt na zdrowie, eksperymenty i spotkanie w miłej atmosferze.
Gwarantujemy ekologiczne produkty od Kooperatywa Spożywcza Żuławy, sprawdzoną wiedzę, możliwość konsultacji po zajęciach i dobrze spędzony czas.
Podczas zajęć przygotujesz i zabierzesz do domu:
- Zakwas buraczany - świetny do codziennego spożywania oraz
jako baza do barszczu (nie tylko wigilijnego)
- Zakwas z selera - absolutne tegoroczne odkrycie
- Ocet jabłkowo - pigwowy
- Koreańskie kimchi - pikantna, przeciwzapalna pyszność
- Kiszony czosnek - kochamy za aromat, słodycz i właściwości
Uczestników czeka degustacja: napoju na bazie octu jabłkowo - pigwowego, kiszonego czosnku oraz wielowarzywnego zakwasu
Prowadzące: Natalia Dąbrowska i Joanna Szpadkiewicz - na co dzień związane z sopockim stowarzyszeniem SIATKA , w której wspólnie z Kolektyw Samo Dobro prowadzą wegetariańskie warsztaty kulinarne oraz organizują przyjęcia. Zakochane w roślinności, zdrowym odżywianiu i dobrej jakości produktach.
Tym razem mamy przyjemność poprowadzić zajęcia w malborskim klubie Alternatywa.
Serdecznie zapraszamy do wspólnego działania