Zapraszamy wszystkich, którzy mają apetyt na zdrowie, eksperymenty i spotkanie w miłej atmosferze. Podczas warsztatów omówimy zasady przyrządzania kiszonek i octów, opowiemy o ich prozdrowotnych właściwościach i znaczeniu w codziennej diecie. Wypełnimy słoiki masą warzyw, przypraw i witamin!
Fermentacja to wielka przygoda i sztuka, a także najstarszy i najbardziej naturalny sposób konserwowania żywności. Kiszonki słyną ze swoich właściwości probiotycznych, są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów.
Wspierają Twoją odporność, regulują trawienie, oczyszczają organizm, a do tego smakują obłędnie!
Produkt bezcenny i konieczny w codziennym jadłospisie.
Będą podstawy - klasyczna fermentacja w solance oraz nowości: fermentacja w maślance, ZAKWAS NA WIELKANOCNY ŻUREK, ocet jabłkowy z wiosennymi kwiatami oraz KIMCHI NA BAZIE PASTY OWOCOWEJ.
Podczas zajęć wspólnie przygotujemy:
- KIMCHI z białej kapusty Z ANANASEM
- ocet jabłkowy z kwiatami forsycji
- kiszone rzodkiewki
- zakwas na wielkanocny żurek
- buraki kiszone w maślance z czosnkiem
Do degustacji:
- zakwas z białych warzyw i ziół EKOsmos
- ocet ananasowy z imbirem i kurkumą
- KIMCHI - różne rodzaje
- kiszone warzywa i owoce
- CHLEB NA NATURALNYM ZAKWASIE
- probiotyczna pasta roślinna
UWAGA: Wszystkie produkty wykonane podczas warsztatów zabierzecie ze sobą do domu - przypominamy o konieczności zabrania dość mocnej torby!
Organizatorki zapewniają: opiekę merytoryczną, ekologiczne produkty od Kooperatywa Spożywcza Żuławy, dobrą atmosferę oraz możliwość konsultacji po zajęciach.
Prowadzące: Natalia i Asia EKOsmos od lat zanurzone w świecie roślin i darów natury.
Prowadzą wegetariańskie warsztaty kulinarne i kosmetyczne. Wyznają zasadę dobrych produktów: po pierwsze nie szkodzić, po pierwsze jakość EKOsmos to miejsce, w którym miłość do przyrody spotyka się z artystycznymi podrygami, rodzą się z tego cuda.
* W skład ceny wchodzą produkty, wykonanie, opieka merytoryczna oraz skrypt z przepisami.
** Do dyspozycji uczestników są wszystkie niezbędne sprzęty