Fermentacja to wspaniała przygoda, prawdziwa sztuka oraz jeden z najstarszych, najzdrowszych i najbardziej naturalnych sposobów konserwacji żywności. Zapraszamy na warsztaty kulinarne.
Kiszonki słyną ze swoich właściwości probiotycznych, oczyszczających i wzmacniających organizm. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i dobroczynnych bakterii. Wspierają odporność, regulują trawienie a do tego - smakują obłędnie! Zjawisko fermentacji zachodzi, musimy jedynie zapewnić bakteriom odpowiednie warunki do rozwoju. To proste!
Podczas warsztatów omówimy proces fermentacji mlekowej, alkoholowej i octowej oraz właściwości kiszonek i octów. Czas zrobić zapasy na zimę!
Wspólnie przygotujemy 6 fermentowanych produktów:
- ZAKWAS Z BIAŁYCH WARZYW
- KIMCHI z ananasem
- MARCHEW KISZONA Z IMBIREM I GORCZYCĄ
- OCET JABŁKOWY
Na wydarzenie OBOWIĄZUJĄ ZAPISY (do dnia 21.10.2020): szczegóły poniżej LIMIT MIEJSC: 8 OSÓB
ekosmos.info@gmail.com / telefonicznie 690 295 937 / fb
Wszystkie warsztatowe dzieła są dla Was - pamiętajcie o zabraniu bawełnianej torby na bezpieczny transport kiszonek. Każdy z uczestników otrzyma skrypt z przepisami, prezentację dotyczącą fermentacji oraz możliwość konsultacji e-mailowej po zajęciach. Do dyspozycji uczestników będą wszystkie niezbędne sprzęty, słoiki, produkty oraz opieka merytoryczna prowadzącej.
Dołożymy wszelkich starań aby stworzyć Państwu bezpieczne warunki do szlifowania fermentacyjnych umiejętności : odpowiednią odległość, rękawiczki, płyn do dezynfekcji. Zajęcia rozpoczniemy degustacją kiszonek i octów.
Prowadząca: Natalia Dąbrowska - prowadzę roślinne warsztaty kulinarne i kosmetyczne. Przyświeca mi idea łączenia tradycyjnych receptur i regionalnych produktów z egzotycznymi inspiracjami i współczesnymi badaniami naukowymi. Artykuły dotyczące fermentacji oraz symbiozy człowieka i bakterii publikuję w dwumiesięczniku Kocham Zioła
Serdecznie zapraszamy !